Koronavírus

Ha Astra Zeneca oltást kaptál, téged is érinthet ez a friss bejelentés!

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.21 | 19:48

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteki közleménye az Astra Zeneca vakcina és a vérrög képződés kapcsolatáról közöl új infókat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem javasolja az Astra Zeneca vakcina második adagjának beadását azoknak, akinek az első adag beadása után lecsökkent a vérlemezkeszáma. Az ő esetükben állhat fenn ugyanis a vérrögképződés esélye. Az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) szerint

elképzelhető az összefüggés

az oltóanyag és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között. Azoknál, akiknél fennállhat a vérrögképződés esélye, az AstraZeneca-vakcina első adagjának beadásától számított három héten belül ellenőrizést kell végezni. A vérrögök alacsony vérlemezkeszám miatti kialakulásának esélye nagyon ritka.

Az EMA korábban rendkívüli vizsgálatot folytatott

a Vaxzevria mellékhatásaival összefüggésben. Március elején és azóta ugyanis több ország bejelentette, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggeszti az oltóanyag használatát. Előtte több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Az uniós gyógyszerügynökség április elején döntött úgy, hogy a Vaxzevria oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina “nagyon ritka mellékhatásaként”. Kiemelték: a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló