Utazás

Trója, Sherwood, Xanadu… – 7 legendákból ismert hely, na és a valóság

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.02 | 11:48

Most épp nem egyszerű utazni, de ábrándozni misztikus helyszínekről azért szabad...

Robin Hood és a sherwoodi erdő, Anglia

Melyik férfi ne nézett volna fel gyerekként a jószívű haramiára, Robin Hoodra, aki kifosztotta a gazdagokat, hogy a pénzzel a szegényeket támogathassa? Robin az angol folklór egyik legismertebb hőse, “a tolvajok fejedelme”. Nos, a valóságban a figura, akiről a karaktert formázták, minden bizonnyal nem volt ennyire nemes szívű, ezzel együtt azonban otthona, a sherwoodi erdő kétségkívül vonzó úti cél. A 185 hektáros erdő Anglia egyik legtitokzatosabb helye, s a Robin Hood lakhelyéül szolgáló tölgyes egyben népszerű turistacélpont is. Itt rendezik minden évben a Robin Hood Fesztivált is, amelynek keretében lovagolhatnak és íjászkodhatnak is a résztvevők. 

A Küklopsz Riviéra, Szicília

Történt egyszer, hogy Szicília partjára vetődött Odüsszeusz és csapata, ahol is az éhes küklopszok – egyszemű szörnyek – kezdték tizedelni a legénységet. Odüsszeusz volt az, aki kiszúrta a legnagyobb küklopsz egyetlen szemét, hogy harcképtelenné tegye őt, majd a bosszútól a közelben legelésző birkák hasára tapadva menekült el társaival. Az ithakai hajó így hagyta el Szicília partjait, ám miközben kihajóztak a partról, Odüsszeusz kiabálva tudatta Polüphémosszal igazi nevét. A küklopszok erre észrevették a betolakodókat, és hatalmas sziklákat dobáltak a hajó felé. Mikor látták, hogy hiába, Posszeidónt kérték, hogy álljon bosszút értük, aki az Etnát is vulkánná változtatta. A Riviéránál ezt is megcsodálhatjuk…

Shangri-La, Tibet

Azt mondják, van egy hely Tibetben, ahol bárki megvilágosodhat. Noha szerintünk a tudatosság legmagasabb fokának elérése nem függhet tértől és időtől, be kell látnunk, hogy a Shangri-La különleges hely, amely kedvez a belső béke és nyugalom megélésének. Rendkívül erős energiák érvényesülnek itt, ahol buddhista szerzetesek ezrei imádkoznak a lélegzetelállító Shangri-La Canyon közelében. Egyes vélemények szerint maga Sziddharta herceg, a későbbi Buddha is itt meditált a legszívesebben. 

Pele-hegy, Hawaii

Hawaii őslakosai hisznek a Vulkán Istennőjében, s úgy vélik, minden egyes lávaömlés az ő üzenete. A legenda szerint, ha egyetlen követ is elmozdítunk helyéről, szerencsétlenség vár ránk, ugyanakkor a Pelének szánt felajánlásokkal – ami lehet étel, ital, ékszer, pénz – garantáljuk az istennő gondoskodó figyelmét irányunkban. A közeli múzeumból hihetetlenül szép kilátás nyílik a vulkánra, s a csodálatos tájra, amely azt körülveszi. 

Trója, Törökország

Noha kezdetben azt hitték, hogy Trója csak a legendákban létezett, m már tudjuk, hogy a bronzkori város már 4 ezer éve áll, és az ősi civilizációk egyik központjaként tartják számon. Ebben az időben egyébként Trója stratégiai szempontból is fontos bázis volt, Európa, és Ázsia közötti folyosót képezett. A trójai faló fogalmát mindenki ismeri: a méretes fadíszben a harminc legbátrabb görög harcos rejtőzött el, majd az „ajándékot” a csatamezőn hagyták, s visszavonulást színleltek. Kasszandra, a jós figyelmeztette az embereket, hogy ne nyúljanak a falóhoz, ám azt mégis a várba vontatták… s így éjszaka a kapukat kinyitó harcosok mellett beözönlő sereg könnyedén elfoglalhatta Trója városát. 

 Xanadu, Mongólia

Kubiláj kán, kínai császár, mongol hadvezér, a Mongol Birodalom nagykánja pár száz kilométerre Pekingtől, a mai Mongólia szívében élt, a Xanadu-ban. Ez állítólag a béke és a szépség szigete volt, egy egészen különleges központ, mely természetesen a világörökség része a palotákkal, templomokkal, sírboltokkal, kriptákkal és a heggyel, melynek lábánál a helyiek évszázadokon át tartották törzsi találkozóikat.   

Eldorado, Kolumbia

Ne hidd, hogy a legendából ismert Eldorado a valóságban is egy város, mely színaranyból épült fel. Nos, mindenesetre máig azt beszélik, hogy a Guatavita tóban több száz millió forint értékű kincset süllyesztettek el a titkok tudói. Természetesen az évek során rengetegen próbálkoztak azzal, hogy a titokzatos kincset a felszínre hozzák, a siker leghalványabb jele nélkül. Ettől függetlenül azonban maga a táj elképesztően szép, csodálatos túra-útvonalakkal. A legenda kedvelői pedig a Museo del Oro-ban áshatnak mélyebbre az aranyásók történetében… 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.