BabaMama

Na ne, az anyaság jobban öregít sejtszinten, mint a cigi vagy az elhízás?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.23 | 15:06

Nem csoda, ha néha tényleg vénnek érzed magad. Szerencséd, ha öreganyámnak szólítottak?

Az, hogy a gyermekvállalás fenekestül forgatja fel az életedet – közhely, de hogy a szülés sejtszinten is milyen komoly változásokkal jár, azt még egy jó ideig fogják vizsgálgatni a hozzáértők.

via GIPHY

Közel kétezer szülőképes korú, amerikai nőtől vett DNS-mintha alapján derült az ki, hogy akik már szültek, azoknál a sejtek öregedése jelentősen felgyorsult.

Minket is meglepett a váratlan eredmény. Nagyjából 11 évvel számítanak idősebbnek az anyák sejtjei.

– számol be Anna Pollack, a George Mason Egyetem járványtani szakembere.

Az 1999 és 2002 közti időszakból származó mintákból kiderült: a telomerek tekintetében számottevő eltérések mutatkoznak. A kromoszómáink végein lévő, védősapka-szerű területek, melyek a sejtek genetikai információit védik, némelyeknél nagyon lecsökkentek. A telomerek hossza mutatja meg, milyen idősnek számítunk sejtszinten: a lerövidülés következményei rák, szívbajok és szellemi hanyatlás formájában is jelentkezhetnek.

Az előnytelen változásokat viszont a gyerekszülés is előidézheti. Mindegy, milyen korba, rasszhoz vagy végzettségi csoportba tartozik egy nő, és még az sem számít ennyire be, hogy dohányzott-e. De ha már legalább egyszer szült, akkor máris átlagosan 4,2 százalékkal csappant meg a telomerje, azokhoz képest, akik nem hordtak ki gyermeket.

via GIPHY

Ha más adatokkal összevetjük, akkor a számok még érdekesebben alakulnak: a dohányzás mindössze 4,6 évvel öregít, az elhízás már 8,8-at ad hozzá a valós életkorunkhoz.

Az sem mindegy, hány gyermeket hordunk ki a szívünk alatt:

A legrövidebb telomereket az ötnél is több utódot nevelő anyáknál találtuk: nemcsak a gyermektelenek adataihoz képest, de az 1-2-3 és 4 gyerekesekhez képest is.

Fontos megjegyezni, hogy nem ok-okozati a megfigyelt összefüggés, hanem egybeesésről van inkább szó. Például egy 2016-os kutatás pont ellenkező eredményt hozott a vidéki Guatemalában.

via GIPHY

A Kaqchikel maya közösségeknél fordított helyzet alakult ki: minél több gyereke maradt életben valamelyik asszonynak, annál hosszabb telomereket tudott felmutatni. Azaz, a gyermekvállalás véd a sejtszintű öregedéstől.

Korábbi kutatások pedig megálltak a mindössze 4,5 évnyi öregedésnél, a szülők esetében.

 

Az Egyesült Államokbeli, előrehaladott „vénülés” magyarázata lehet a stresszes anyaság, de erről még nem készült alapos tanulmány.

Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy ne vállalj gyereket.

– szabadkozik Pollack a Science Alert oldalán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló