Egészség

Ilyen a stresszevés, te stresszevő vagy?

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.13 | 06:46
  • trendindex: 2

Van pár ügyes megoldás, ha stresszhelyzetben evésbe fojtod az izgalmat.

Pixabay.com

Ha valaki stresszes és feszült, általában két dolgot csinál: vagy mértéktelenül eszik – és akkor is inkább nassol, persze főleg egészségtelen ételeket – vagy pedig egy falat sem megy le a torkán. Most az előbbi csoportról lesz szó, a stresszevőkről, akik akkor is esznek, ha a szervezetüknek semmi szüksége nincs tápanyagra. Tény, hogy modern világunk a legtöbb ember számára rengeteg stresszforrást hordoz: pénzügyi, egészségügyi, családi gondok és párkapcsolati problémák, amelyeket sokszor még magány és elszigetelődés is tetéz. Nem csoda, ha minderre tüneti „kezelést” szeretnénk, ám az egészségtelen ételek egész napos fogyasztása biztosan nem jelenthet jó megoldást.

Így működik – a stresszevés háttere

Tudományos megközelítés szempontjából a stresszevés nem más, mint az egyik válfaja az emocionális problémák evéssel történő kompenzációjának. Az érintett emberek esznek akkor is, ha nem éhesek, ennek oka lehet düh, szomorúság vagy akár egyszerűen az unalom. Őket nevezzük érzelmi evőknek, egyik alcsoportjuk a stresszevők.

Állatkísérletek kimutatták, hogy amennyiben a rágcsálók stresszhelyzetben cukros ételt kaptak, az csökkentette a stresszhormon szintjüket, és úgy tűnik, ez ugyanígy működik az embereknél. Tehát nem csupán pszichológiailag működik a stresszevés, hanem biológiai szinten is, azaz az evés tényleg megnyugtathat.

Mit tehetünk ellene?

A legjobb módszer a stressz kiiktatása lenne, bár tudjuk, ez legtöbbünk számára szinte lehetetlen feladat. Sporttal, aktív szabadidős tevékenységekkel, jógával vagy meditációval érdemes mindenesetre mérsékelni, illetve levezetni a stresszt. Emellett fontos, hogy tisztában legyünk a kiváltó okokkal, vagyis felismerjük azokat a számunkra stresszes helyzeteket, amelyekre önkéntelenül is evéssel, túlevéssel reagálunk.

Ha muszáj enni…

A felismerés fél siker, de néha előfordul, hogy úgy érezzük, valamit muszáj rágcsálni. Ilyenkor válasszunk az alábbi ételcsoportok közül, már azzal is sokat teszünk szervezetünknek, ha ezekből falatozunk egy zacskó üres kalóriákkal teli csipsz vagy egy tábla csoki helyett.

Teljes kiőrlésű péksütemények: jobb alternatívát jelentenek a fehér lisztes kakaós csigánál.

Rostos gyümölcslevek: pótolják az édes ízt, 100%-os, hozzáadottcukor-mentes leveket válasszunk.

„Édesebb” zöldségek, például sárgarépa. Akár csipszet is készíthetünk belőle.

Gyümölcsök: pár alma, egy fél mangó vagy édes eper. Állítsunk össze belőlük tetszőleges gyümölcssalátát, az apró kockákra vágott gyümölcsök elfogyasztásával könnyedén becsaphatjuk az agyunkat.

Házi granola gyümölcsjoghurttal. Utóbbit is érdemes házilag készíteni, ha mi keverjük össze a natúr joghurtot a kedvenc gyümölcseinkkel, garantáltan nem fogunk feleslegesen sok hozzáadott cukrot elfogyasztani.

Ha valaki inkább a sós ízeket részesíti előnyben, készítsen zöldséghasábokat izgalmas, fűszeres mártogatósokkal. Egy tartalmas, ízletes saláta szintén jó megoldás, hiszen hasonlóan a gyümölcssalátához, sokáig tart megenni, így eltelíti a gyomrunkat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló