Külföld

Itt van az Egyesült Államok új elnöke, na de mégis, kicsoda ez a Trump, és mit akar?

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.20 | 16:31

Ízlelgessük, Donald Trump az Egyesült Államok 45. elnöke, akinek a megválasztása a tavalyi év lehető legnagyobb meglepetése volt, és nem kis hisztériát keltett: az egyik oldal – nem csak Amerikában – imádja és megváltónak tartja, mások szó szerint rettegnek tőle, hogy mit fog tenni a Fehér Házban. Na de ki is ő, és mit akar?

Ma beiktatják hivatalába Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. A megválasztása a tavalyi év lehető legnagyobb meglepetése volt. A megválasztása soha nem látott hisztériát keltett: az egyik oldal – nem csak Amerikában – imádja és megváltónak tartja, mások szó szerint rettegnek tőle, hogy mit fog tenni a Fehér Házban.

A beiktatást itt tudjátok követni:

Obama elköszönése meg itt:

Merthogy igazából nagyon keveset tudunk arról, mire számíthatunk. Trumpot ismerjük, mint üzletembert és médiaszemélyiséget, de nem tudjuk, milyen lesz politikusnak. Ahelyett, hogy megpróbálnánk jósolni, inkább adunk néhány szempontot, ami talán egy kicsit közelebb visz a megfejtéshez.

(Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP)
(Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP)

A milliárdos

Trump első és legfontosabb tulajdonsága, hogy gazdag. Már annak is született, német származású apja is ingatlanvállalkozó volt, de saját jogon is sok pénzt csinált, főleg szintén ingatlanügyletekkel. A Forbes magazin becslése szerint úgy 4,5 milliárd dollár lehet a vagyona. Ez nekünk elképzelhetetlenül nagy összeg, de az Egyesült Államokban csak a 113. helyre volt elég, világviszonylatba pedig a 324.

A hazardőr

Trump szeret kockáztatni, ami a befektetésein is látszik. Még csak 23 éves volt, amikor 70 ezer dollárt fektetett egy Broadway produkcióba. Később próbálkozott és bukott amerikaifoci-csapattal, kerékpárversennyel, vett csődben lévő légitársaságot. Vállalkozásai összesen hatszor jelentettek csődöt, 1990-ben pedig a vagyona kétharmadát elvesztette az ingatlanválság miatt. Még a válásai (kettő volt belőlük) is sok pénzbe kerültek, de mindig talpra állt. Sőt, kifejezetten szerette a csődszabályokat, ahogy az adótörvényekhez is nagyon ért: állítólag 1995 után évekig nem fizet egy cent személyi jövedelemadót se, mivel akkor közel egymilliárd dollár veszteséget könyvelt el.

Trump épp bejelenti a Taj Mahal kaszinó csődjét 1990-ben (fotó: AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY)
Trump épp bejelenti a Taj Mahal kaszinó csődjét 1990-ben (fotó: AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY)

Imád szerepelni

Nehéz kideríteni, mikor lett Trump magamutogató, de az biztos, hogy 1987-ben, mindössze 41 évesen kiadta a „Trump: The Art of the Deal ” című könyvét, ami részben önéletrajz (ilyen korban ez talán túlzás) részben üzleti tanácsokat tartalmaz. A következő években számos filmben kapott mellékszerepeket (a leghíresebb jelenete a Reszkessetek, betörők! 2. részében látható), és ekkor kezdett a magazinok címlapján is feltűnni. 2004-től lett igazi celeb, amikor elindult a The Apprentice című valóságshow. Ebből az ismertségből építette aztán fel a politikai karrierjét is.

A Monopoly Trump-verziójának bemutatója 2004-ben (fotó: AFP PHOTO/Stan HONDA)
A Monopoly Trump-verziójának bemutatója 2004-ben (fotó: AFP PHOTO/Stan HONDA)

Trump és a nők

Finoman szólva is ellentmondásos a kapcsolata a nőkkel: a jelek szerint egyszerre nőbolond és hímsoviniszta. Szereti gyönyörű nőkkel körülvenni magát: 1996-tól birtokolta a Miss USA és a Miss Universe jogait, saját modellügynöksége is volt, a háromból két felesége modell volt. Más szerepekben viszont nem nagyon tiszteli a nőket, akikről egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy a maguk erejéből jutottak valamire, nem a külsejükkel manipulálták a férfiakat. Jellemző a Sarka Kata féle történet, vagy az a mondása, miszerint

„nem igazán számít, hogy a média mit ír össze rólam, amíg egy fiatal és szép segg van mellettem reggelente.”

Miss Amerikával 2009-ben(fotó: AFP PHOTO/Jewel SAMAD)
Miss Amerikával 2009-ben(fotó: AFP PHOTO/Jewel SAMAD)

A Twitter-huszár

Donald Trumo nem az az ember, aki a diplomaták óvatosságával állna hozzá az ügyekhez, sőt, a jelek szerint szeret hirtelen felindulásból cselekedni. Ennek legjobb eszköze a Twitter, ahová bármit kiírhat, és általában arra használja, hogy válogatott sértéseket vágjon emberek, csoportok, sőt, egész országok fejéhez. A New York Times két teljes oldalon tudta csak összefoglalni ezeket a rövid üzeneteket. Nagy kérdés, hogy ha elnök lesz, továbbra is maga használja-e a Twitter fiókját, vagy azért ez már nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Itt épp a CNN-t vádolja kamuhírek terjesztésével:

Az ember, aki megmondja

Trump azzal lett elnök, hogy ő az ember, aki végre kimondja, mi a baj, és ajánl is hozzá (pofonegyszerű) megoldást. Nincs munka? Azért nincs, mert a cégek Kínába viszik a termelést, különben is, a bevándorlók elveszik a munkát. Mi a megoldás? Büntetővám a kínai árukra és fal a mexikói határra. Azt majd meglátjuk, hogy az amerikai gazdaság hogy reagál minderre, de abból, hogy a diplomáciában is ugyanezt a lendületet alkalmazza, még lehetnek gondok. A legjobb példa a tajvani elnökkel folytatott telefonbeszélgetés. Merthogy Tajvan nem is létezik, legalábbis a kínaiak szerint. Persze, szoktak beszélni az amerikai elnökök a tajvani elnökkel, de Trump előtt ezt nem verték nagy dobra.

(fotó: AFP PHOTO/Gabriel BOUYS)
(fotó: AFP PHOTO/Gabriel BOUYS)

Az orosz ügynök?

A legfurcsább dolog. Addig rendben van, hogy Trump javítani akar az orosz-amerikai kapcsolatokon, amelyek finoman szólva is befagytak az utóbbi időben (kevésbé finoman: nagyjából a kubai rakétaválság utáni időkhöz hasonlítanak). Csak hát nagyon gyanús, hogy Moszkvában mennyire szurkoltak Trumpnak, sőt, bizonyos orosz hackerek sokat tettek a győzelme érdekében is. Ez nyilván az egész elnökségére kihatással lesz, még akkor is, ha komoly kétségeket kell támasztanunk azokkal a híresztelésekkel szemben, hogy valamiféle pikáns felvételekkel zsarolná őt az orosz titkosszolgálat.

Ez mindenesetre a viccek kifogyhatatlan sorát alapozza meg. Itt egy tweet, amin állítólag épp a beiktatási beszédét írja:

És hogy látja ezt az internet vicces kedvű népe:

És amit félig poénból, de sok helyen elsütnek:

letoltes


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló