Tudomány

2017 volt az egyik legforróbb év, a Föld pusztulásának egyre konkrétabb jelei vannak

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.19 | 16:26

Egészen 1880 óta tartjuk számon a hőmérséklet változásait világszerte, az adatok alapján láthatjuk, hogy 2017 volt eddig a második legmelegebb év. A dobogó első helyén 2016 áll, a harmadikon pedig 2015. Összességében az első 6 legmelegebb év a listán mind 2010 utáni. Na tehát, hogy is van ez a klímaváltozás?

A klímaváltozás legfőbb okai mi vagyunk, vagyis inkább az olyan tevékenységeink, amik szén-dioxid kibocsátással járnak. Ennek a legnagyobb részét a fosszilis üzemanyaggal működő autók okozzák.

Habár a legjobban a Föld időjárásának éves hőmérsékletéből mutatható ki, hogy valami nincs rendben, mi is találkozhatunk a klímaváltozás hatásaival, ami néhány helyen nem a felmelegedést jelenti, hanem az időjárás megbolondulását.

Megvan, hogy Floridában idén télen havazott? Eddig, akiknek az USA északi részén elegük lett a hidegből és a hóból, le tudtak menni Floridába, ahol egészen idáig legrosszabb esetben is 15 fok volt télen. Persze így, hogy Floridában is nulla alatt volt a hőmérséklet, északon annyira hideg volt, mint a Marson. Mindeközben a déliek, akik eddig nem nagyon találkoztak hóval, most megtapasztalhatták, hogy a hó egész jó szórakozás tud lenni.

Amíg az USA megfagy, az Északi-sarkon lassan nem lesz jég, a hajós vállalatok nagy örömére. Jég nélkül sokkal könnyebb folyósított földgázt szállítani a sarkkörről, tavaly annyira eltűnt az összes jég, hogy egyáltalán nem volt szükségük jégtörőre. A NASA ennek nem örül annyira, az ő számításaik szerint az elkövetkezendő száz évben előfordul majd, hogy egyáltalán nem lesz jég az Északi-sarkon. Ez pedig kemény viharokhoz, és durva hőséghez vezet majd.

A brutális hőségre még találhatunk környezetbarát megoldást. Itt írtunk egy olyan klímaberendezésről, ami nem fogyaszt áramot, és egyáltalán nincs környezetkárosító hatása, persze ez egyáltalán nem oldja meg a valódi problémát. A mindennapi életünk mellett a sportéletre is hatással van a klímaváltozás. Lassan túl meleg lesz az összes olyan hely, ami szóba jöhet a téli olimpia kapcsán. A számítások szerint a század végére összesen hat hely marad majd.

A Földdel együtt az állatok is szenvednek

Hét tengeri teknősfajt ismerünk, ebből hat már veszélyeztetett státuszban van, ugyanis a homok annyira forró a tengerpartokon, hogy a bébi teknősök egyből meghalnak kikelésük után.

Viszont ez nem az egyetlen szomorú példa. Az Ázsiában honos tatárantilopok 60 százaléka elpusztult egy fertőzésben, ez 200.000 állatot jelent. A boncolás során megállapították, hogy egy baktérium végzett velük, némi kutatás után az is kiderült, hogy a különösen meleg időszakokban jellemző a baktérium felbukkanása.

Hogyan tudjuk késleltetni a Föld teljes pusztulását?

Egyes becslések szerint 100 évünk van itt hátra, de azért vannak, akik küzdenek az életünkért. Mivel a helyzet rosszabbodásáért javarészt a káros üzemanyaghasználat a felelős, az elektromos személyautók és kamionok nagyban hozzájárulnak a Föld élettartamához. Itt jön a képbe Elon Musk, aki a Tesla igazgatójaként igyekszik megreformálni a hétköznapi közlekedést és az áruszállítást is.

Azt már régóta tudjuk, hogy a Tesla elektromos személyautók fejlesztésén munkálkodik, viszont belefogtak elektromos kamionok gyártásába, és ha minden igaz, elektromos kisteherautók is érkeznek majd.

A földi közlekedés javítása mellett az emberiség következő lakhelyével, a Marssal is foglalkozik a SpaceX nevű cégén keresztül. Legutóbb egy teherűrhajót küldtek ki tesztrepülésre, amibe egy Tesla roadster is bekerült.

Nyitókép: pixabay.com CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló