Tudomány

Jönnek a baktériumból épített házak

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.02.02 | 10:18

Igaz nem most, de hamarosan ezzel is csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

A Colorado Egyetem tudósai kifejlesztettek egy módszert a baktériumok építőanyagként való felhasználására, ez a felfedezés hozzájárulhat az építőipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

A kutatók új baktériumokon alapuló anyagot hoztak létre, amely szén-dioxidot nyel el. A CU Boulder kutatói szerint ezek a téglák tartósak és elég erősek építőanyagként való felhasználáshoz, valamint számos előnnyel járnak a manapság széles körben alkalmazott cementhez és habarcshoz képest.

Épületekben már használunk biológiai anyagokat, mint például a fát, de ezek az anyagok már nem élnek.

– nyilatkozta Wil Srubar, a CU Környezetvédelmi és Építészmérnöki Tanszékének adjunktusa.

A kutatók elkezdenek kísérletezni a Synechococcus nemzetségbe tartozó cianobaktériumokkal. Bizonyos körülmények között ezek a mikrobák növekedni kezdek és  szén-dioxidot nyeltek el, majd lassan  növekednek és kalcium-karbonáttá alakulnak, amely a mészkő és a cement fő alkotóeleme.

A baktériumokból építőanyag előállításához a kutatók cianobaktériumok kolóniáit oltották be homokba és zselatinba, majd az anyagot addig táplálták míg el nem érte a kívánt eredményt.

Az így kapott téglák ugyanolyan szilárdságúak, mint a jelenleg alkalmazott habarcs, még akkor is, ha magas páratartalomnak vannak kitéve. A lényeges előnye azonban abban mutatkozik meg, hogy miután létrehoztak egy téglát, felfedezték azt is, hogy az anyaguk reprodukálhatóvá válhatnak, így ha a téglát a felére vágják, képes visszanöveszteni magát teljes méretére, képes az öngyógyulásra.

Tudjuk, hogy a baktériumok exponenciális ütemben növekednek, ezért ha képesek vagyunk anyagokat biológiailag megnövelni, akkor exponenciális méretekben növekedni fognak, ezáltal csak a képzeletünk szab határt mire használjuk fel ezeket az élő építőanyagokat.

– tette hozzá a kutatócsoport.

Ugyan nem holnap, és nem is a közeljövőben fog elterjedni, de ezek az eljárások bizonyítják azt, hogy a természet már kitalálta, hogyan lehet a különböző problémákat megoldani, nekünk az a dolgunk, hogy éljünk ezekkel. Ezeknek a fényében lehetőség lesz arra is akár, hogy egy pár zsák ilyen anyagot csak összekeverünk vízzel és a természetes reakciók egy házra való élő téglát hoznak létre.

Kép:CU Boulder College of Engineering and Applied Science


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló