Sorozatok

Steven Soderbergh interaktív minisorozatával újraértelmezte a tévézést, januárban jön a Mozaik

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.23 | 12:45

A néző saját maga dönthette el, hogy merre menjen tovább a történet, és most itt az appból készült hatrészes minisorozat.

Január 22-én indult az HBO új sorozata, a Mosaic, amelynek főhőse egy híres gyerekkönyv-illusztrátor, akit Sharon Stone alakít. A történet egy gyilkosság köré fonódik a sorozat különlegessége pedig hogy megjelenés előtt egy telefonos app segítségével már elérhetőek voltak a részek, és a néző döntethette el, hogy mikor, melyik szereplő szemszögéből szeretné látni az eseményeket.

Az egész úgy kezdődött, hogy Steven Soderbergh rájött, hogy már halálra unja a hagyományos televíziós formákat, ezért kitalálta, hogy a Mosaic nevű projektje egy interaktív minisorozat lesz. Vagyis a nézők dönthetik el, hogy egy applikáción belül milyen sorrendben nézik meg az egyes jeleneteket, illetve hogy mely szereplők történetét követik tovább. A több, mint 500 oldalas forgatókönyvön Soderbergh és csapata éveken keresztül dolgozott.

Az iOS készülékeken már elérhető Mosaicot tulajdonképpen a frusztráció szülte. Soderbergh úgy érezte, egyre jobban idegesíti a hollywoodi rendszer; rájött, hogy a filmek struktúrája évtizedek óta semmit sem fejlődött. Ezzel egy időben az Universal Pictures volt vezetője, Casey Silver, a történetmesélés új módjait kívánta kifejleszteni. 2012 nyarán Silver meg is kereste Soderberghet egy kezdetleges ötlettel, miszerint az okostelefonokban és appokban rejlő technológiát arra lehetne használni, hogy a nézők közvetlenebb módon lépjenek kapcsolatba a filmek szereplőivel. Soderbergh érdekesnek tartotta az ötletet, de voltak fenntartásai: nem akart olyasmit csinálni, ami egy videojátékra hasonlít.

A post shared by Amanda Benson (@airborndesigns) on

Interaktív sorozatnézés

Végül egy okostelefonra optimalizált történet lett a végeredmény, amiben a néző eldöntheti, hogy milyen módon szeretné megismerni az utah-i síparadicsomban holtan talált írónő történetét, illetve hogy merre szeretne továbbmenni. Persze arra is lehetőség van, hogy valaki a történeten végigszáguldva minél hamarabb megtudja, ki volt a tettes. Maga a koncepció persze nem forradalmian új – Soderbergh maga is megjegyzi, hogy a szerteágazó narratíva egyáltalán nem új keletű dolog (legkézenfekvőbb példaként a Kaland, játék, kockázat regényeket lehet felhozni).

Ettől függetlenül a Mosaic előzetese önmagában is nagyon meggyőző. A hat részes minisorozat január 22-én indult az amerikai HBO-n, a forgatókönyvet Ed Solomon írta. Sharon Stone mellett szerepel még Frederick Weller, Beau Bridges, Paul Reubens, Jennifer Ferrin, Devin Ratray, Michael Cerveris, James Ransone, Jeremy Bobb, és Maya Kazan.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló