Érdekes

Modern rabszolgaság: csak jó fizetést akarnak, de erőszakot, kínzást is kaphatnak

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.20 | 17:48

A fiatal ugandai lányok egy jobb élet reményében utaznak Kenya fővárosába, Nairobiba. Ami azonban ott történik - minden ellenőrzés híján - igen gyakran a rabszolgaság rég legyőzöttnek hitt intézményére emlékeztet.

Az életszínvonal Kenyában lényegesen jobb, mint a polgárháború által megtépázott Ugandában, ezért aztán fiatal nők tízezrei utaznak Nairobiba, hogy háztartási alkalmazottként kiemelkedően magas fizetésre tegyenek szert. Akiknek sikerül, néhány év munka után akár önálló otthont is vehetnek vagy butikot nyithatnak, de a többség sajnos gazdag kenyai pszichopaták tehetetlen áldozata, gyakorlatilag rabszolgája lesz.

A probléma oka, hogy ezek a lányok vízum és közvetítő cég nélkül, többnyire baráti, ismerősi ajánlásra érkeznek az országba. Néhány hétig egy aprócska lyukban húzzák meg magukat harmad-negyedmagukkal, a havi bérleti díj az ilyen odúkban kb. 15 dollár, ami így háromfelé oszlik, ahogyan az a BBC News Africa friss riportjából is kiderül. Ezután a lányok elhelyezkednek egy tehetős családnál, és innentől fogva csupán a vakszerencsén múlik, hogy meg tudják-e alapozni jövőjüket, vagy épp megverik, megerőszakolják és évekre bezárják őket.

Ezeknek a lányoknak az életével senki sem tartozik ugyanis elszámolni, hiszen papíron nem is léteznek. Mercy Mwake egyike azoknak az ugandai áldozatoknak, akiknek ügye napvilágra került, és borzalmas kínzásokra derült fény. A lány bőrét körömmel csikarták-tépték és fojtogatták, ha hibázott. Rendszeresen megverték, a háziúr pedig többször meg is erőszakolta. Éheztették, és nem engedték ki az utcára, nehogy megszökjön.

A hatalmas médiavisszhangot kiváltott ügy kapcsán felszínre került a munkaadók és illegális alkalmazottjaik komplex kapcsolata: Mercy állítja, hogy borzalmas dolgokon ment keresztül, míg munkaadói ragaszkodnak ahhoz, hogy családtagként tekintettek rá, sőt: alighanem elkényeztették, ezért élt vissza – állítólag bizalmukkal

A hasonló visszaélések elkerülése érdekében ugandai civilek egy csoportja olyan menedékházat hozott létre a munkaadótól elmenekült fiatal nőknek, ahol nem csak ezeknek az áldozatoknak segítenek, de a külföldön munkát vállalni szándékozó lányokat is hasznos tanácsokkal látják el, mit tegyenek és hova forduljanak, ha abúzus éri őket. Itt 10 és 20 év közötti lányok élnek, jelenleg hetven ágyuk van.

A szervezet vezetője, Edith Murogo szociális munkás szerint a háztartási alkalmazottak különösen érzékeny csoport, hiszen a négy fal között élnek, belelátnak egy család életébe, ezért aztán könnyen válnak kihasznált, bántalmazott áldozattá. A szakember hangsúlyozza, mennyire fontos nyomást gyakorolni a kormányokra, hogy mindkét országban szigorúan szabályozzák a háztartási alkalmazottak munkába állásának körülményeit.

További problémát jelent, hogy még ha ki is fizetik ezeket a lányokat, és a munkaadó végig korrektül bánik velük, a készpénz veszélyes érték Kenyában: sokakat kirabolnak, mielőtt hazatérnének hazájukba, ahol a pénzből egész családjuk új életet kezdhetne.

A háztartási alkalmazottak többsége árva, sok testvérrel, idős, munkaképtelen nagyszülőkkel. Igen sokszor nincs senki, akihez támogatásért fordulhatnának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Nem vagyunk kint a vízből
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 11.