Érdekes

Minimális az esélye, hogy néhány évtizeden belül nem omlik össze a társadalmunk

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.08.15 | 13:31
  • trendindex: 4

Azt tudjuk, hogy a civilizációk előbb-utóbb összeomlanak, és azt is lehet tudni, hogy mik ennek az okai. Jelenleg is nagy bajban vagyunk?

Több tudományos folyóiratban jelentek meg olyan kutatások amik szerint komoly összefüggés van az erdőirtás, a túlmelegedés, a Föld népességének növekedése és a civilizációs összeomlás valószínűsége között. Elemezzük ezeket ki, az biztos, hogy hosszú lesz a cikk, és végérvényes mindenre ráhúzható konklúzió sem lesz levonva, csak egy figyelmeztetés arra, hogy lassítanunk kell, hogy fel kell lépünk ellene.

Mikor változott meg a gondolkodás és a közbeszéd?

Pár évtizede, közéleti téma lett a tudományos témából, politikai ideológiák, és politikusok csaptak le rá a zöldek helyett. Influencerek és véleményvezérek álltak ki a klímaváltozással együtt járó társadalmi és gazdasági változások ügyében. Nem mehetünk el a tény mellett, hogy egészen a kétezres évek elejéig nem vettük komolyan, nem vette komolyan az emberiség az összeomlás kockázatát. Azt gondoltuk naívan, hogy nem az emberiség a felelős érte. Ez már nem így van, tíz év alatt átalakult a globális gondolkozás a nyugati világban. Tudjuk, hogy van klímaváltozás, és fekete fátyolként a szemünk előtt lebeg a globális összeomlás szelleme. A kérdés is más lett, a tények fényében. Tudunk-e alkalmazkodni az összeomláshoz, és ha igen, akkor milyen módon. Optimistaként ezt a helyzetet már nem lehet szemlélni, szépen szivárog le a pesszimizmus az alsóbb szintekre is.

Mi lesz veled emberi civilizáció?

Összeomlik. Ez szinte tényként kezelhető. Vagyis, nem. A tudósok és és fizikusok jelenlegi álláspontja szerint, ha a legoptimistább szemlélettel állunk hozzá akkor van 10-15% esélyünk arra, hogy megakadályozzuk azt, hogy 25-35 éven belül ne omoljon össze a civilizációnk. Erre onnan kapunk pontos válaszokat, hogy időbeli síkon kutatjuk, az eddigi változásokat, és alapul vesszük az előző civilizációk összeomlását. Láttunk már bukásokat állami szinteken, és történelmi dokumentumok a rendelkezésünkre állnak arról, hogy hogyan omlottak össze civilizációk és birodalmak.

Az, hogy az emberi civilizáció sok dolog miatt omolhat össze, de itt egyetlen egy dologt nem tudunk kivédeni, ez pedig az, hogy a természet legyen az ok. A háborúkat meg tudjuk gátolni ilyen-olyan eredményekkel. Közbe tudunk avatkozni, és itt akár lehetünk optimisták. Viszont, a természetet nem tudja az ember kontrollálni. És nem is fogja tudni, tudósok érvelnek amellett, hogy a földi, általunk emberi civilizációnak nevezett rendszer egy nagy és globális rendszerként működik, nem pedig egymástól elkülönült apróbb egységekként melyeket lokálisan tudunk szabályozni.


Pontosan tudjuk azt, hogy egyszerűen elfogynak, kimerülnek, felemésztődnek a Föld készletei, és a megújuló forrásai is. Pontosan ez az rémisztő az egészben. Nézzük meg azt, hogy az évről-évre megújuló forrásainkat mikor használjuk el. Ide értjük azokat a dolgokat, amelyek évről-évre a rendelkezésünkre állnak ivóvíz, föld, levegő, faanyag, élelmiszer akkor kimutatható az, hogy ezeket egyre korábban használjuk el, jelenleg úgy élünk, évente mintha másfélszer ennyi erőforrás állna rendelkezésünkre. És ez nem így van, éppen, hogy rosszabb irányba tartunk.

Na de mi is a két tényező? Nézzük meg a túllövés napját és a végítélet óráját.

A túllövés napja, nem más, mint az, hogy ettől a naptól kezdve az év hátralévő részében már a felhalmozott készletekből élünk, a túllövés napjáig egész egyszerűen a természeti erőforrások “kamataiból” élünk, utána pedig magukból az erőforrásokból. Idén ez a nap augusztus 22., ami kétségkívül ami javulás, hiszen tavaly még július 29-e volt. Itt a vírus is közbeszólt, kicsit lelassult az élet.

A végítélet órája egy esetleges globális katasztrófa bekövetkeztének esélyét jelzi, hogy milyen közel van az emberiség a teljes pusztuláshoz. 1947 óta teszi közzé a szimbolikus óra becsült állását egy atomtudósokból álló amerikai tudományos szervezet egy másik szervezet javaslatára mely tagjai között találunk 18 Nobel-díjas tudóst. 2007 óta azonban számításba veszik az éghajlatváltozást illetve az olyan újabb technológiai eredményeket, melyek visszafordíthatatlanul károsíthatják az emberi életet a Földön. Az órán az éjfél a globális katasztrófa bekövetkeztét hivatott jelképezni. És nagyon közel vagyunk, alig több mint egy percünk maradt a végítéletig.

 

Mik az okok?

A globális felmelegedés miatt azt is tudjuk, hogy benne vagyunk a hatodik kihalási hullámban. Nagyjából az erdőségek harmada tűnt el pár évtized alatt. Ezeknek az erdőségek hatalmas szerepe van abban, hogy meggátolják a felmelegedést. Ha ilyen méretekben pusztítjuk tovább az erdőket, akkor 100-200 év múlva már nem lenne összefüggő erdőség. Ennek a következménye az, hogy rohanunk a totális összeomlás felé, nem itt már kevés megállj-t parancsolni, amint a mérleg átbillen, onnantól kezdve vége. A növekvő populáció még tovább pusztítja a természeti adottságainkat. És tragikus ezt leírni, és belegondolni. De már nem teória arról beszélni, hogy a globális rendszer a teljes összeomlás szélére taszította az emberiséget.

Az elmúlt években mindenhol rekordok dőlnek, a Déli-sarkon az Északi-sarkkör környékén rekord-hőmérsékleteket mértek, olvadnak és leszakadnak a jégtáblák. Nézzük meg Bagdadot, ahol két hete mértek 51,8 fokot. Azt jósolták, hogy a Közel-Kelet nagy része az ember számára lakhatatlanná válik, 20 év múlva, és harminc év múlva az emberiség nagy része klímamenekült lesz.

Jött a vírus idén, és mindent át kellett értékelnünk az életben, hiszen ez a globális világjárvány összefüggésben van az élőhelyek pusztulásával, hamarosan a nem túl távoli jövőben pedig újabb pusztító járványok jöhetnek

mivel a fajok viszont nem tűnnek csak úgy el, az élőhelyük kiirtásával helyeztük őket a sajátunkhoz, a házak pedig vonzzák ezeket az állatokat, melyek eddig ismeretlen betegségeket terjeszthetnek

-nyilatkozta egy kutató a vírus kapcsán.

Létezik megoldás?

Ha nem vagyunk képesek megfogni és kontrollálni ezeket, akkor a tömeges megbetegedések korába fogunk lépni. És itt már nem csak a harmadik világ országait támadja a fertőzés. Kilépett a globális piacra, és egyaránt veszélyeztet minket. A további járványok, szárazság, háborúk a tömeges migráció korát fogják elindítani és ez maga alá fogja temetni a civilizációnkat, ha nem tudunk még időben váltani. Mert akkor az összeomlás elkerülhető, talán.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló