Külföld

Végre tényleg működik a SpaceX rakétája

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.17 | 19:00

Először hajtott végre sikeres kilövést a SpaceX azután, hogy tavaly szeptemberben felrobbant egy rakétájuk. A Falcon 9 ezúttal felvitt az űrbe 10 szatellitet, majd épségben landolt a Csendes-óceánon.

Az Iridium nevű telekommunikációs cég számára vitt fel az űrbe tíz szatellitet, majd hajtott végre sikeres landolást egy csendes-óceáni úszó leszállópályán az űrkutató magáncég rakétája.

Több hónapos felkészülés után próbálkozott újra ilyennel a SpaceX: a balul sikerült szeptemberi kísérlet során felrobbant szatellittel – amivel egyébként Afrikába vitt volna internetet a Facebook – 200 millió dollárt bukott a cég, de úgy tűnik, nem mennek csődbe. Az Iridiummal 468 millió dolláros szerződésük van összesen hét kilövésre – olvasható a Guardianen. A Wall Street Journal azonban arról írt, hogy még egy korábbi robbanás is nagyon megrázta a céget – 2015 júniusában 260 millió dollárt buktak, és becslések szerint nem zárták nyereségesen 2016-ot.

Múlt héten még kérdéses volt a mostani kilövés. Akkor, amikor Elon Musk SpaceX-vezér bejelentette a Twitteren a tervüket, még nem volt meg rá a hatósági engedélyük.

Azoknak, akik nem szeretik a hosszú videókat, a landolásról készült lélegzetelállító fedélzeti felvételt ajánljuk:

Geekeknek pedig itt van egy tízperces, több kamerával készült videó, amiben benne van a felszállás is. 8:30-tól hallható, ahogy a SpaceX mérnökei tapsolva-kiáltozva ünneplik a landolást.

A mostani sikeres kísérlet nagy adag optimizmust adhat Elon Musknak, amiben ő egyébként egyáltalán nem szűkölködik. Nagyszabású tervei vannak az internet űrbe vitelére, és ő szállítaná az emberiséget a Marsra is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.