Tech

Két óra alatt Pekingből New Yorkba: ezt ígéri egy új hiperszonikus kínai utasszállító terve

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.01 | 10:03

A jelenleg használt utasszállító repülőknek ez egy több mint 10 órás út. Ha tényleg jönnek a hiperszonikus gépek, az forradalmasítani fogja a polgári légi közlekedést.

És nagyon úgy néz ki, hogy jönnek, ugyanis dolgoznak már a Concorde utódján, szuperszonikus utasszállítót fejleszt Japán és az amerikaiak is, most pedig úgy tűnik, a kínaiak is beszállnak a versenybe. A pekingi akadémia mérnökei ugyanis bejelentették, hogy sikeres teszteken vannak túl a szélcsatornában, a furcsa keresztmetszetéről csak I-repülőnek becézett (elölről úgy néz ki, mint egy alacsony, talpas, nyomtatott I, felülről meg mint egy áthúzott X) forradalmian új járművel: a szerkezet bírta a Mach 7, vagyis a hangsebesség hétszeresét jelentő, 8600 km/órás sebességnél fellépő hatásokat.

Most, hogy a gép formája megfelelőnek tűnik, felgyorsulhat a fejlesztés folyamata, a hatalmas sebesség eléréséhez ugyanis már régebb óta megvan a megfelelő technológia: ez pedig nem más, mint a torlósugár-hajtóművek (ramjet) továbbfejlesztésével megalkotott scramjet, ahol a motorba nagy (szuperszonikus) sebességgel beáramló, és ott kitáguló levegő hajtja előre a gépet, már hiperszonikus sebességgel.

Ha a gép tényleg megvalósul, az forradalmasíthatja a polgári légi közlekedést, egy ilyen utasszállítóval gyorsabban érhetnénk el a világ másik felére, mint vonattal Budapestről Nyíregyházára. A hiperszonikus gépek fejlesztésének azonban nem mindenki örül, a technológia iránt ugyanis a hadiipar is érdeklődik…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló