Tudomány

Legújabb kitüntetése a Nobel-díj kapujába repíti Karikó Katalint

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.29 | 10:18

Karikó Katalin nyerte el a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését idén.

Karikó Katalin biokémikus kapja idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t. Az Akadémia honlapján olvasható méltatás elmondja, hogy Karikó, a BioNTech alelnöke a kilencvenes évek óta vezet az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásokat.

Munkája kulcsfontosságú volt a Covid-19 elleni küzdelemben,

az új oltási stratégiák kidolgozásában. Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Grande Médaille elismerést 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. Létrehozásakor az eredeti, 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze.

A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda

az akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak. A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló