Érdekes

7 tévhit a pattanásról, amit talán te is elhittél

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.29 | 17:18

Az, hogy milyen környezeti tényezők vezetnek egy pattanás kialakulásához, emberről emberre változik. A modern tudomány azonban végre lerántja a leplet néhány régi tévhitről, így végre megtudhatjuk, hogy mi az, ami – önmagában véve, legalábbis – egészen biztosan nem okoz pattanást…

1. tévhit: „Ha nem mosom meg az arcom naponta 5x, pattanásos lehetek.”

Gyakori tévhit, hogy zsíros bőr törvényszerűen a pattanások elszaporodásához vezet. Sokan azt hiszik, hogy ha zsírosabbá válik az arcbőrük, nyilván gyakrabban kell arcot mosni, pedig csak súlyosbít az aknehelyzeten, ha száraz lesz a bőrünk. Márpedig a túl gyakori arcmosás szárazabb bőrhöz vezet. A bőrgyógyászok szerint az ideális az, ha naponta egyszer vagy kétszer mosol arcot: ez bőven elég ahhoz, hogy tisztán tartsd a pórusaidat.

2. tévhit: „A stressztől lesz pattanásos a bőröm.”

A friss tanulmányok szerint a stressz – a közhiedelemmel ellentétben – egyáltalán nem járul hozzá a pattanások kialakulásához. Legalábbis egyelőre nincs olyan kutatás, ami ezt igazolná. Akkor miért van mégis több pötty az arcunkon, ha idegesek vagyunk? A szakemberek szerint azért, mert ilyenkor előszeretettel piszkáljuk az arcunkat, hogy levezessük a feszültséget, méghozzá többnyire piszkos kézzel. Ez az, ami nem tesz jó táptalaja a tiszta, egészséges bőrnek. Tanulj meg lazítani a különféle pótcselekvések helyett, és máris szebb lesz az arcbőröd.

3. tévhit: „A naptejtől pattogzott ki a bőröm”.

Ha az érzékeny bőrűek népes csoportjába tartozol, elképzelhető, hogy bizonyos típusú, összetételű naptejek irritálják a bőrödet. Ha azonban megtaláltad a megfelelő, kimondottan a bőrtípusod igényeit szolgáló terméket, soha többé nem kell a bőrirritáció kellemetlen tüneteivel – akár a mitesszerekkel, aknékkal – szembenézned. Ne kerüld tehát a naptejet, mert az UV-védelem nélküli lét nagyságrendekkel veszélyesebb, mint gondolnád.

4. tévhit: „A smink miatt rügyezett ki a csajom”.

A férfiakat ez a probléma kevéssé érinti, a környezetükben élő nőket annál inkább – legalábbis ezt hiszik. A valóságban azonban a sminkcuccok egyes összetevői valóban beverhetik az utolsó szöget a szép bőr koporsójába, de a gondosan megválasztott, igényes sminkes kiegészítők inkább ápolják, mint károsítják a bőrt. A fontos, hogy mindig olyan termékeket válasszon az ember, amelyek nem tömítik el a pórusokat.

5. tévhit: „A csoki a bőröm első számú ellensége!”

Természetesen mi is a mértékletesség abszolút hívei vagyunk, de a csokoládé rajongóit végre szeretnénk megnyugtatni: szó sincs arról, hogy a túl sok édesség miatt pattogzik ki a bőr! A friss kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy nincs összefüggés a csoki és a pattanás között! A tévhit a kettő ellentmondásos viszonyáról azért terjedt el, mert korábban született néhány tanulmány a tejtermékek és az aknék kapcsolatáról… merthogy ilyen meg van, sajnos. Ha tartasz a tejtermékek hatásától, kerüld a tejcsokit, és egyél inkább magas kakaótartalmú fekete csokoládét. Az több szempontból is egészségesebb!

6. tévhit: „A bőr felszínén megtapadó baktériumok okozzák a pattanásokat”.

Az emberi bőr felszínen baktériumok garmadája él. Maga a baktérium valóban hozzájárulhat a pattanás kialakulásához, de ez nem az a típus, amely a bőr felszínén kap helyet. A pattanást a pórusokba behatolni képes baktérium okozza, nem a felszíni: azonban ez sem törvényszerűen és minden esetben. A bőrgyógyászok szerint napi egyszeri, esetleg kétszeri arcmosás megoldja ezt a problémát is.

7. tévhit: „A gyorskaják miatt lesz pattanásos az ember!”

Tény és való, hogy nem túl egészséges ezer éve lefagyasztott, félkész ételeken élni éveken keresztül, de egy jó hírünk már van: a mekis hamburgertől nem nőnek pöttyök az arcodra, ez már tudományos tény! Ezzel együtt jó, ha tudod: az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étrend a tiszta, szép bőr záloga: ha tehát megfelelően táplálkozol, a bőröd is magától értetődő módon szebb lesz. Hajrá!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló