Tudomány

Hogy mi? Bill Gatesék végleg kiirtanák a szúnyogokat?

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.25 | 17:41

Akár örökre is leszámolnának a halált hozó vérszívókkal, GMO fajtársak segítségével?

Illusztráció: Pixabay.com

szúnyogcsípés nekünk leginkább semmiség, de világszerte akár évente 830 ezer életet olthatnak ki közvetve ezek az apró rovarok. Nincs is a bolygón náluk pusztítóbb fajzat, még akkor sem, ha az emberiséget is beszámítjuk.

A halál oka az esetek több, mint a felénél a malária (440 ezer fő), melynek egysejtű kórokozója egyik személyről a másikra is átterjed. Ezt a parazitát a nőstény szúnyogok vérszívás során juttatják a szervezetbe.

via GIPHY

Melinda és Bill Gates 2000-ben létesült alapítványa a halálozási arányok lecsökkentését vette célkeresztjébe. Kétmilliárd dollárt csak arra szántak eddig, hogy a váltólázat legyűrjék. Most újabb 4,1 millió dollárt adtak arra, hogy kutatók egy új módszert dolgozzanak ki ellene: laborban tenyésztett hím szúnyogsereg fog végezni a saját utódaival.

A brit Oxitec a napokban írt alá egy megállapodást Gatesékkel, melynek értelmében új típusú rovarokat fognak kifejleszteni. A genetikai mérnök cég, mely az Oxford Universityből nőtt ki 2002-ben, feladatul kapta, hogy „barátságos szúnyogokat” hozzon létre.

 

Ilyen “ártalmatlan” állatok korábban is hasznára voltak már az emberiségnek, mikor a Zika, a dengue vagy a sárgaláz kórokozóit hordozó, Egyiptomi csípőszúnyog ellen kellett bevetni őket. Brazíliában, a Kajmán-szigeteken és Panamában már alkalmazták őket, de sor került tesztekre Indiában is. Bizonyos területeken nagy sikerrel gyérítették a veszélyes rovarok vadon élő állományát: van, ahol 90 százalékos hatékonyságig is jutottak.

Legutóbb 2010-ben dobta meg az Oxitecet a Microsoft-alapító és neje, akkor ötmillióval. A legújabb, genetikailag megtervezett hím rovarokat a szabadba fogják ereszteni, hogy párosodjanak az ottani, maláriát hordozó nőstényekkel. Alapból csak a nőnemű egyedek csípnek, akikkel majd összejönnek a dizájnolt fiúk, hogy egy önkorlátozó gént juttassanak az utódokba. Így a következő nemzedék nőtagjai meghalnak, mielőtt elérnék az ivarérettséget, és így: a vérszívó kort.

 

És ez nem csak egy nemzedéket érint: a GMO-hímek további tíz generációt képesek volnának ugyanígy befolyásolni.

Túl szép, hogy igaz legyen

Igen, a folyamattal akadtak néhol gondok. Egy sárgaláz-hordozó populáció esetében például Panamában megesett az, hogy egy, az Oxitec által génmódosított nőstényre tízezer, eleresztendő hím jutott – de a cég szerint azok a nőstények fertőzésmentesek voltak, és napokon belül úgyis elpusztultak.

via GIPHY

Most rá kell kapcsolni a hatékony gyógymódra, ugyanis csúcsra jár a malária: míg 2000 és 2015 közt 62 százalékkal esett a megbetegedések száma, addig mostanában újra tombolni kezdett a betegség. Pedro Alonso, a Global Malaria Programme igazgatója attól tartott tavaly, hogy ha csökkenőben van a halálos áldozatok száma, akkor a kormányok hirtelen hanyagolni is kezdik a kérdést. A WHO szakembere szerint ilyenkor a malária-ellenes kezdeményezéseket is rövidre zárják, pedig a leghalálosabb típusú malária kórokozó egyre inkább ellenáll a gyógyszereknek.

Az Oxitec legfrissebb teremtményeit leghamarabb 2020 ősze körül tesztelhetnék terepen, de máris ütköztek olyan akadályba, mely a génmódosított állatok esélyeit lerontotta. Most nyáron szeretnének Florida Keys környékén egy kisebb próbát tenni, de a helyi lakosok nem igazán lelkesednek az ötletért. Olyannyira, hogy 2016-ban a többség a génmódosított rovarok ellen szavazott. A cég nem adja fel, folyamatosan tárgyalnak több város vezetésével is, a két éven belül esedékes tesztüzem miatt.

 

De nem csak az Oxitec kovácsol élő, ízeltlábú fegyvert. Például az Imperial College London szakemberei is mutánsokat küldenének csatába a malária ellen – a nőstények terméketlenné válásán dolgoznak, már 2016 óta.

Állatvédők = szúnyogvédők

Az olyan környezetvédő szervezetek, mint a Friends of the Earth, is tett már csípős megjegyzéseket a GMO-rovarok ellen. Szerintük a mutáns szúnyogok hatása kiszámíthatatlan a törékeny ökológiai egyensúlyra nézve.

 

A tudósok azzal védekeznek, hogy a cél nem a teljes kiirtás, inkább csak komolyabb csapás mérése a Zika és malária kórokozóira.

Ha minden jól megy, az emberek semmit sem fognak az egészből észrevenni. Marad még bőven szúnyog is a Földön.

bizakodik Tony Nolan, az ICL biológusa a Science Alert oldalán.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.