Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 25.: Dekriminalizálják Thaiföldön a kannabiszt, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent mindenkinek szabad

Június 9-e nagy nap lesz Thaiföld történelmében. Hogy mekkora, arra majd az idő megadja a választ, de mindenesetre ez a napja kannabisz dekriminalizálásának. A Plook Ganja weboldal összeomlott ezen a napon, annyian akartak regisztrálni, hogy otthon termeszthessenek kannabisz. Aztán csak magához tér a site, és egy nap alatt 150 ezren kapták meg a hatóságtól az engedélyt. De azért ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve mindent lehet. Sőt.

A legális marihuána globális piaca 2025 végére várhatóan elérheti a 66 milliárd dollárt, legalábbis a Grand View Research amerikai piackutató cég 2019-es tanulmánya szerint.  Délkelet-Ázsia országai közül Thaiföld pedig szeletet akar a tortából, így már évekkel korábban megkezdték a felkészülést arra, hogy a korábban a thaiok mindennapjaiban jelen lévő kannabiszt lassan visszavezessék a törvényes dolgok közé. Becslések szerint az első évben 1 milliárd dollárt hozhat a thai állam számára az enyhítés, de ezek persze csak számok. A szándék azonban már jó pár éve tetten érhető. Ennek egyik oka, hogy Thaiföld már most is a világ egyik legnagyobb egészségturisztikai célpontja. A tisztviselők abban is reménykednek, hogy az orvosi marihuána még több gyógyturistát vonz majd a Királyságba. “Szeretnénk olyan orvosi túracsomagokat biztosítani, mint a méregtelenítés, a thai masszázs és más, marihuánát használó wellness tanfolyamok” – mondta Pipat Ratchakitprakan thaiföldi turisztikai miniszter első hivatali napján 2019 közepén, idézi a Bangkok Post. Anutin Charnviraku thai egészségügyi miniszter, és kormányfő-helyettese a múlt hónapban jelentette be, hogy egymillió kannabisz palántát ajándékoz a lakosságnak, ezzel is elősegítve a piac kialakulását. 

Fullra betépve jönni-menni: nem pálya továbbra sem

Mondjuk, eddig is volt piaca a kannabisznak, de azok, akik nem otthon, kultúráltan fogyasztották, hanem ordenáré módon betépve jöttek-mentek, számolhattak azzal, hogy a thai rendőrség vendégei lesznek. Június 9-e óta közel 4000 fűvel kapcsolatos bűncselekményért elítéltet engednek ki a börtönökből. 

Csakis engedéllyel és mértékkel
Csakis engedéllyel és mértékkel

Aki regisztrál, az a jövőben saját, vagy egészségügyi és kereskedelmi célra termeszthet kannabiszt, a kereskedelmi forgalomba hozott készítmény –  olaj, fűszer-kiegészítő, stb –  nem tartalmazhat 0.2 százaléknál magasabb THC arányt. Aki füvet birtokol, nem kell hogy rendőrségi eljárással számoljon, de ez nem azt jelenti, hogy betépve jöhet-mehet. A hónap elején egy külön Facebook-bejegyzésben Anutin azt mondta, hogy a politika az “egészségügyre és az orvosi felhasználásra összpontosít, nem a szórakoztatásra”.

Hangsúlyozta, hogy az alkohollal és a cigarettával ellentétben a kannabisznak előnyei vannak, ha “okosan használják”, és a törvénymódosításnak nem az a célja, hogy kábításra is lehessen használni.  A rekreációs célú “közzavarás” szankciói továbbra is érvényben maradnak – mondta.  

A marihuána birtoklása már nem illegális Thaiföldön, de a „kannabisfüst kibocsátása” 3 hónap börtönbüntetéssel sújtható, ha valaki bejelenti, hogy a kannabisz dohányzója „közzavart” okoz. A hatóságoknak bejelentett szabálysértők  akár 25 000 baht pénzbírságot is kaphatnak. Vagyis aki Full Moon buliba készül, az ne úgy számoljon, hogy a helyszínen be lehet tépni.

 

A kannabisz szabályozásáról szóló átfogó törvényt még nem fogadta el a parlament. Vagyis a folyamat elkezdődött, Thaiföld lett az első ország Ázsiában, amely levette a marihuánát a tiltott anyagok listájáról, és lehetővé tette az emberek számára, hogy otthon termesszék a növényt. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez csak a thaiak számára fenntartott kiváltság, mert a regisztrációhoz thai igazolványszám szükséges.

Milyen a thai ganja-piac? Mutatjuk, Koh Phanganon ilyen volt!

Ez mondjuk abban is megmutatkozott, hogy alig pár nappal 9-e után Koh Phangan szigetén thaiok tartottak sajátságos termékbemutatót, és helyszíni beszámolók szerint szinte csak thaiok voltak a rendezvényen. “Furcsa volt, hogy a jelenlévők 90 százaléka helyi volt.

Valahogy a turisták nem nagyon tudtak róla” – mondja Lala, aki megjegyzi, rögtön a bejáratnál már füvet, sütiket lehet venni. Beljebb kiegészítők, ételek sorjáztak, például gluténmentes füves süti, vagy füves pizza. “Volt akit arrébb kellett kísérni, mert eléggé megfáradt, leültették, amúgy tömény fűszag volt mindenhol. Ha már nem érzed az azért van, mert megszokta az orrod”

Gondoltak a glutén érzékenyekre is
Gondoltak a gluténérzékenyekre is

A képekért köszönet Lala Agencynek

 

Ha van egy jó történeted, vagy úgy érzed, hiányzik valami ebből, emailt a [email protected] írhatsz.

Ha napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

2022

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 19. rész: Thaiföldi kompromisszum: nyitva hagytak egy kiskaput az utazóknak

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 20.: magyar pár a thai hospitel és a bürokrácia fogságában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 21.: szinte minden a Samui sandboxról meg még kicsit más is

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 22.: thai Test and go 2.: same same but different

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 23.: avagy hogyan buliznak Covid idején?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 24.: avagy mit csináljunk egy thai szigeten, ha második hete esik?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 25.: Dekriminalizálják Thaiföldön a kannabiszt, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent mindenkinek szabad

2023:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 26: orosz megszállás alatt egy thai sziget

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 27: mutatjuk mint ne csinálj Thaiföldön (szigorúan 18+, videó)

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 28: milyen Thaiföldön a fűlegalizáció után?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 29: amikor embert darabolnak fel Koh Phanganon

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló