Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 26: orosz megszállás alatt egy thai sziget

BODA - látható Koh Phangan-i Dots Coffeeban a falon, hogy az is értse, aki angolul nem értvén jut el a thai szigetre, és vízre szomjazna. Az előzékenység oka érthető, a sziget lassan hivatalos nyelve lesz az orosz, hiszen az elmúlt évben rengeteg orosz érkezett ide Oroszországból, hogy rövidebb-hosszabb ideig itt keressen menedéket az otthoni események elől. Csakhogy ezzel a sziget egyensúlya is felborult, aminek a helyiek sem örülnek feltétlenül.

“Elegem van az oroszokból, elegem van abból, hogy saját családom nem tud közlekedni miattuk, és nem érdekel, hogy mennyi pénzt hagynak a bárban, de ide inkább ne jöjjenek, mert tönkretesznek mindent, ami miatt Koh Phangan szerethető” – fakadt ki Srithanu egyik felkapott bárjának vezetője, a bangkoki üzleti főiskola egykori végzőse, ami már csak azért is furcsa, mert a thaiok általában békeszerető és béketűrő népek. Fontos számukra a kedvesség (adni és kapni is), és természetesen örülnek annak – főként a Covid időszakában elszenvedett veszteségek után – ha bőséges bevételt tudnak elkönyvelni. De úgy látszik, a rövid távú haszonnál páran tudnak továbbra is tekintetni. 

Tárt karokkal várja a thai állam az oroszokat

Az oroszok – jellemzően 30-40-50-esek – eddig is voltak a szigeten, beilleszkedtek a többi itt élő expat közé, üzletet alapítottak, vagy csak simán elvoltak. Ezzel senkinek semmi gondja nem volt, élte mindenki a maga életét. Ami felborította az egyensúlyt, az az orosz-ukrán háború. Még a kényszersorozások előtt elkezdtek tömött sorokban jönni az oroszok Koh Phanganra, de a sorozások híre után ellepték a szigetet. Thaiföld – egyfajta sajátságos el nem kötelezett politikát folytatva – szívesen látja az oroszokat, és az ukránokat is, és lehetővé teszi számukra, hogy többszöri ki-be lépéssel tudjanak hosszú távon az országban legálisan tartózkodni. Persze, ezt nem csupán emberbaráti szeretetből teszik, a megroggyant thai gazdaságnak jól jön az a pénzügyi infúzió, amit a háború kitörése óta az országba érkező, egyes becslések szerint százezres orosz bázis jelenthet.

Ha elhúzod a függönyt, oroszt látsz

Amikor orosz orosznak farkasa

A nagy számok törvénye alapján ugyanakkor az orosz invázió magával hozta az ilyenkor szokásos élősködő sleppet is. Az élősködők jelző nem véletlen, és persze nem is pozitív, mert abban azért közmegegyezés van sziget-szerte, hogy az, aki a saját országából háború miatt menekülőt húzza le, sok minden, csak nem éppen felebarát. Merthogy ez (is) zajlik éppen. A főszezon előtt elkezdtek egyes oroszok hosszú távú (fél éves, éves, több éves) szerződéseket kötni a thai ingatlantulajdonosokkal, akik a Covid után örömmel adták ki a házakat fixen, hosszú távra. Csak amivel nem számoltak, hogy az új bérlők (szembemenve e törvénnyel) albérletbe adják ki azokat, és nagyon nem ritka, hogy tripla áron. 

 

Ez az gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy az a nyaralóház, ami a Covid előtt került 12-14 ezer bathba (120-140 ezer forintba), az most 30 ezer (300 ezer) körül van, alsó hangon. És mivel folyamatosan érkeznek a szigetre, minden és még annál többet is hajlandóak megadni az emberek, csak hogy ott legyenek, ahol szeretnének. Az engedély nélkül, feketén üzletelő oroszok természetesen nagy népszerűségnek örvendenek a thaiok körében, már a bangkoki bevándorlási hivatal részéről is erős az érdeklődés irányukban, szúrópróbaszerűen razziáznak, főként bejelentések alapján – ezekből pedig akar bőven, mivel sem a helyeiknek, sem a Covid-előtti időszakban ideszokottaknak, nem túl baráti az, ami jelenleg a szigeten van. 

 

Cannabis árus Chaloklum faluban: mindenki akarja

Az oroszok a fűbizniszből is szeletet akarnak

Egyes helyi thai körök számára kimondottan zavaró, hogy az oroszok közül páran megpróbálnak kihasítani maguknak egy részt a kannabisz-üzletből. Thaiföldön ugyanis tavaly legalizálták a fű orvosi célra való felhasználását (mondjuk ennek az értelmezése eléggé tág, kb minden sarkon lehet venni füvet), és a szép számmal adtak ki forgalmazási engedélyt, de szigorúan csak thai állampolgároknak. Egyes állítások szerint akadtak olyan oroszok, akik ezt megelőzően is érintettek voltak a fű illegális kereskedelmével, de amióta zöld a lámpa, nagyobb tételben terítenek, általában úgy, hogy céget alapítva thaiokra bízzák a kirakatszerepet.

A látszat ellenére nem túl rózsásak a kilátások
A látszat ellenére nem túl rózsásak a kilátások

 

“Mi csak túl akarunk élni, és helyet keresünk” – válaszolt arra a kérdésre tökéletes brit angolsággal egy moszkvai, 50-es nő Srithanuban, mikor elhangzott, hogy miért jöttek ide, hiszen tudvalevő, megtelt a sziget. A szomszédos Koh Samui lassan élhetőbb és pénztárcabarátabb hely, mint Koh Phangan, ahol az oroszok mellett szép számmal akadnak ukránok, kazahok is, bár messze nem olyan agresszíven vannak jelen a hétköznapokban, mint a sokszor divatból Koh Phanganra utazó oroszok, akik a sziget sajátosságait és szokásait gyakran figyelmen kívül hagyva, az otthon megszokott komfortot és szolgáltatásokat keresve új keresleti piacot generálnak, amit szintén orosz vállalkozók igyekeznek kielégíteni. Ez pedig azzal járhat középtávon, hogy a thai szolgáltatói szektorból kihullanak azok a (jellemzően tőkehiányos) thai vállalkozók, akik nem tudnak lépést tartani az új igényekkel. A Covid miatt így is sok kis cég, helyi vállalkozó zárt be, költözött el, ez valamilyen formában folytatódni fog az előrejelzések szerint. 

Helyi vállalkozó Thongsala piacán: újratervezés

Ha van egy jó történeted, vagy úgy érzed, hiányzik valami ebből, emailt a [email protected] írhatsz.

Ha napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

Ha kíváncsi vagy, a sorozatunk összes részét itt megtalálhatod:

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

2022

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 19. rész: Thaiföldi kompromisszum: nyitva hagytak egy kiskaput az utazóknak

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 20.: magyar pár a thai hospitel és a bürokrácia fogságában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 21.: szinte minden a Samui sandboxról meg még kicsit más is

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 22.: thai Test and go 2.: same same but different

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 23.: avagy hogyan buliznak Covid idején?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 24.: avagy mit csináljunk egy thai szigeten, ha második hete esik?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 25.: Dekriminalizálják Thaiföldön a kannabiszt, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent mindenkinek szabad

2023:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 26: orosz megszállás alatt egy thai sziget

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 27: mutatjuk mint ne csinálj Thaiföldön (szigorúan 18+, videó)

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 28: milyen Thaiföldön a fűlegalizáció után?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 29: amikor embert darabolnak fel Koh Phanganon

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.