Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

A telefonod a legjobb barátod, sokkal jobb, mint te azt gondolod. Ha egyedül utazol, az alkalmazásokon keresztül nyílik számodra lehetőség hogy gyorsan informálódj. Nagyon nem mindegy tehát, hogy mit és hogyan használunk. Szubjektív app-ajánlónk következik.

Vannak függők, és fegyelmezett mobilozók. Én a mobilfüggők táborát gyarapítom. Bármelyik reptéren is tegyen le a gép, első dolgaim egyike egy SIM-kártya vásárlása. Előtte persze nem árt túrni az idevágó blogokat, és fórumokat, hogy hol, melyik a legjobb, de ha már a SIM-et bepattintottuk, érdemes az appját letölteni, hogy lássuk, mennyit is használtunk el, és feltölthessük (jellemzően egy olyan kártyát érdemes megadnunk, mint a transferwise (főként ha a helyi valutában is nyitható számla), hogy ha neadjisten elszabadulna a forgalmazás, még időben ki tudjuk lőni gyorsan az appból)

Kezeljük a pénzünket okosan

Egy második bankkártya elengedhetetlen egy utazás során. Ezt adjuk meg foglaláskor, ezzel fizetünk nem túl bizalomgerjesztő csaposnak egy isten háta mögötti helyen, és a helyi taxi alkalmazásoknál is innen vonják le az útiköltséget. Van olyan, amely még biztosítást is kínál és magyar számla is nyitható. A Transferwise számomra azért szimpatikusabb egy fokkal, mert sok országban helyi valutában nyithatok számlát, és a fő számlámról tudok oda összegeket utalni, az ügyfélszolgálat magyarul és készségesen ad választ bármilyen problémára, míg a Revolutnál a készségesség nem minden esetben magától értetődő.. Bármelyiket is válasszuk, jól tesszük, ha nem a fő kártyánkat kockáztatjuk. 

A hagyományos módszer is működik

Hol vagyok, avagy milyen térképes alkalmazást használjak?

Itt nincs sok opció. A Google Maps szinte mindent tud, helyeket, boltokat és értékeléseket is mutat (meg végre rendesen is mutatja azt, amit kell). Egyet nem tud, offline módban részletes infókkal szolgálni, de arra ott van a maps.me, ha éppen úgy alakulna, hogy lejöttünk volna a térképről, ez segít visszatalálni az ösvényre. 

Ajánlók 

A Goolge Maps ugye tartalmaz értékeléseket, de azok sok esetben a tulaj és népes rokonságának szorgos munkáját tükrözik vissza. A Tripadvisor a biztos minőség, ellenőrzött és hitelesített – nem minden esetben a kúl és trendi  – helyekkel. Ha azokra mennénk rá, akkor már inkább a Foursquare-t ajánlanám, színes és sokféle felhasználók viszonylag jó infókkal tudják ellátni azt, aki bátrabban vetné bele magát a forgatagba. Szintén jól tud jönni a CultureTrip app, amely inkább a helyi tartalomgyártókat vonja be a program- és hely javaslatok megírásába. És vannak persze a személyes ajánlások, amelyek történhetnek egy hostel előterében, mint egy lepukkant étteremben is, a lényeg mindegyik esetben az, hogy a régóta úton lévők egymás között osztanak meg tippeket, és nem ritkán ezeket papírra is vetik, és aztán linkként osztják meg egymás között, mint például ezt, amit egy indiai utazónak Balin adott tovább meg egy másik utazó, mondván, Délkelet-Ázsia javát szedte itt össze. 

Utazástervezés 

A rome2rio és a 12goasia.com igazán hasznos tud lenni az utazástervezésnél, sok esetben egyszerűsítik a hogyan jussunk el á-ból b-be alapkérdést. Persze, mindent ezek sem tudnak, ezért érdemes a helyi fórumokat és még inkább a helyieket megkérdezni, mert simán előfordulhat, hogy az adott busz/hajó az időjárás miatt nem közlekedik, mi meg várunk, mint a hetes buszra délben. 

Ha még az tervezés elején vagyunk, a kiwi.com vagy a Hopper tud számunkra költséghatékony tanácsokat adni. 

Költés és költés követés

Bár elviekben ugye jól megérdemelten nyaralunk, utazunk, gyakorlatban nagyon nem mindegy, hogy mennyit költünk. A költés nyilvántartásokra számtalan – egyik nagy kedvenc a MoneyPro  – alkalmazás létezik, persze, csak akkor ér valamit a legjobb is, ha használjuk. A Trail Wallet kimondottan utazásra van kitalálva, választható pénznemekkel, kategóriákkal, és címkézhető költésekkel, amelyeknél megadhatunk napi limitet is – ami elég hasznos tud lenni. 

Szállások

Szállások tekintetében vannak a jól bevált alkalmazások (booking.com, agoda.com), De érdemes ezen kívül letölteni hostelworld alkalmazást is, a mindent utolsó pillanatra hagyók nagy barátja pedig a hotel tonight app.

Annak pedig, aki képtelen minden részletet fejben tartani, igazán nagy segítség a tripit nevezetű alkalmazás. A tripit lényege tulajdonképpen nem más, minthogy az alkalmazás számára elküldött információkat rendszerezi (utazás, úticél, szállás és minden hasonló egyéb kategória révén) vagyis nem kell 50 EZER emailben turkálnunk ahhoz, hogy megtalálják, hogy a következő utazásra mikor, milyen géppel mikor és hova megyünk.

Ha kíváncsi vagy, a sorozatunk összes részét itt megtalálhatod:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló