Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 24.: avagy mit csináljunk egy thai szigeten, ha második hete esik?

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.26 | 10:37

Amikor ötödik alkalommal veszi le az ember a szobája fogasáról a nedves sapkáját és a félszáraz törölközőjét, akkor biztos lehet benne, hogy nem a szokványos februári időjárással van dolga Thaiföldön. Merthogy valami megint félrement e Délkelet-ázsiai országot illetően, de erről nem a hatóságok tehetnek.

Pár héttel ezelőtt egy nagyjából 100-150 méter magas víztölcsér közelített tempósan Koh Phangan nyugati partja felé, majd nagy szél és eső kíséretében szétporladt, ami még akkor érdekesnek és egyedinek is tűnhetett volna. Aztán leszakadt az ég és az esőzések csak ideig óráig állnak le, az manapság a hír, ha kisüt a nap. És a jelek szerint nem csak a Thai öbölben ilyen változékony az idő, hanem az ország középső részén – Krabi, Ao Nang, Phuket  – , és még délen is. 

Az okokat sokan kutatják, akik itt vannak, azok inkább a lehetőségeket mérlegelik. MIt lehet tenni, ha ilyen ramaty az idő? Ha nagyon vacak és el lehet hagyni az adott szigetet, akkor átmenni egy másik helyre, ahol várhatóan jobb. (Ilyenre jelenleg nem sok esély van, de elméletben persze azért ez még opció). 

Ha egy olyan szigeten vagyunk, mint Koh Phangan, ahol mikroklímás részek is vannak, akkor jó játék lehet a húzzunk el az eső elől máshova nevű. Ennek persze megvan az a veszélye, hogy nagyon benézzük a dolgot, és menet közben kap el minket az eső. A trópusi eső pedig ritkán az a szemerkélős fajta, inkább nagy cseppekben, sűrün zuhog, sok esetben haladni sem lehet – az út mentén ilyenkor egymást érik a fedezéket kereső motorosok, helyiek, külföldiek vegyesen  nem akarnak elázni. Ami persze érthető is, mert 25-30 fokban elázni alapból nem lenne gond, de a (menet)szél és a mindenhol nyomott légkondi miatt seperc alatt össze lehet szedni egy minősített felső légúti fertőzést, ami a jelen helyzetben nem a legbölcsebb dolog. A thai egészségügyi protokoll ugyanis az, hogy ha bármilyen, Covidra emlékeztető tüneted van, akkor első körben PCR tesztet kell elvégezned, és ha az negatív, akkor jöhet kór kivizsgálása. A thai hatóságok ugyanakkor nem voltak olyan jó fejek, mint a magyarok: a PCR teszt szabadáras, aztán 35 ezertől 45-50 ezer forintig szalad fel az összeg, nagyjából attól függ, hogy a szolgáltatónak éppen milyen kedve van. 

A Koh Phangan állami kórház ebből a szempontból a biztos középút: csupán 20 ezer forint, ugyanakkor nem gyors, hiszen a Test and Go rendszer feltétele, hogy a turistáknak a második tesztet az állami kórházban kell elvégezni, ami jelesül pedig a fent említett.

Magasról is lehet tenni az esőre.
Thong Nai pan Noi Koh Phangan

Zuhog, szakad, ömlik. Mégis, mi a francot lehet ilyenkor csinálni? 

A fenti kérdés jogosságát csak az érzi át igazán, aki takarékosabb utazást preferálva netán egy légkondi nélküli fa bungalót választott szálláshelyéül. A magas  – 80-90 százalékos – páratartalom ilyenkor még jobban érezhető, nagyjából semmi nem szárad meg, és az éjszakai ventillátoros megoldás is csak annyit segít, hogy kevésbé legyen csatakos az ember ébredéskor. Akinek esetleg nem lenne elég a napközbeni, sőt, éjszakai izzadás, az ilyen borús napokon bátran választhatja a szigeten lévő valamelyik szaunát. 

Gőz a trópusokon, megőrültél? 

Tette fel a fenti kérdést nemrég valaki, aki bizonyára nem tapasztalta még meg, hogy a mély izzadás tényleg segít a méregtelenítésben, helyszíntől függetlenül. Ezt igen jól tudják az oroszok is, akikből – a szóláshoz hasonlóan – e szigeten is igencsak sok van. (Ha nem németben botlasz, akkor jó eséllyel oroszba fogsz.) Az oroszok pedi ragaszkodnak a jól megszokott dolgaikhoz, ezért is hozhatták lére a Chaloklum felé vezető út mellett található Dome nevű, iglu szerű épületekkel tarkított szauna/gőz helyet, ami ugyancsak este hatkor nyit, de állítólag a csillagok alatti csobbanás két gőz között eléggé ott van. 

A Tong Nai Pan felé vezető úton, a legnagyobb Yang na fa árnyékától alig egy kőhajításnyira van a Wat Po szauna. Itt két szűk gőzkabin várja az izzadni vágyókat – külön férfi és külön női. A 110 bahtos belépő és törölköző díj elég baráti, így bőven akad vendég minden időszakban – jellemzően 13-tól vannak nyitva, esit. Ami még nagy plusz, hogy masszázs is van a közelben, már ha éppen nyitva vannak. 

Némileg sokkal minőségibb hely az Orion healing Center, ahol jóga órától kezdve személyre szabott detoxikálást is lehet nem kevés díjért igénybe venni. A Srihtanuban lévő, jó ideje biztos színvonalon üzemelő hely plusz pontot érdemel, mert a kapui nyitva állnak külsősök előtt is, akik infraszaunáznának, vagy relaxálnának a gőzben egyet   – és mindezt igen baráti áron tehetik meg. Akad olyan nap is, amikor mindezt még jégmerüléssel is meg lehet toldani. 

Mit tegyek, ha még mindig esik? Menj masszázsra!

Ahogy fentebb említettük, pazar lehetőség az elgémberedett tagokat megmasszíroztatni. Koh Phangan amúgy is egy masszázs fellegvár, az enyhébb thai masszázstól az igazán kemény, minden izmot átrendezőig minden található. Árban kb 300 körül kezdődik egy hozzáértőnél a kezelés, ami alsó hangon egy óra, ami után általában nem árt egy nap szünetet tartani. Mama Nin, a Sritanu beachen idestova 40 éve masszírozó csupaszív asszony esetében kötelező is, mert a mama vaskezű, de aranyszívű. Szívén is viseli a páciensei sorsát, akikre évek múltán is emlékezik, ha az arcukra nem is, a testre, és hogy az miként is reagált a kezelésre, mindenképpen. 

Mama Nin és Mama Rin
Mama NIn. Bár nem néz a kamerába, de nincs nála jobb masszőr Koh Phanganon

 

Ha Koh Phangan, akkor jóga és jóga és jóga

Ha nem ver be az eső, akkor akár az ember a saját bungalójának teraszán is végezheti a megszokott ászanákat, de persze, ha még csak ismerkedik a jógával, bátran bele vetheti magát a kínálatba. Mert az van. Koh Phangan kb 10-15 éve kezdett jógaoktatói fellegvár lenni. Több iskola is működött és működik is, akadnak köztük eléggé rossz hírűek  – lásd Agama története   – és számtalan jó és még jobb iskola is várja a filozófia és a gyakorlatok iránt érdeklődőket. A kínálat tényleg elég sokszínű, a döntést sok esetben általában a komplexebb csomagok segítik. Az Orion például a jógaoktatói csomagjait kínálta kedvezményesebben a Coviddal terhelt időkben, és ahogy látni, a hely a nyitás után is pezseg, megérdemelten. 

Esik? Merülj!

Természetesen nem akkor kell merülni, amikor esik – a látási viszonyok olyankor mondhatni rettentő ramatyak. Ellenben simán be lehet iratkozni az elméleti búvároktatásra. Van egy régről folyó vita, hogy Ko Tao vagy Koh Phangan a jobb helyszín a merülésekhez; Tao mondjuk e szempontból ismertebb, de Phanganon is akad jó néhány hely, ahol érdemes jó idő esetén akár sznorkelezni (Koh Raham) vagy akár merülni, Ko Ma például sokak körében nagyon népszerű. Ha iskoláról van szó, akkor azokból bőven akad, de ha valaki attól érezné magát nagyobb biztonságban hogy magyar nyelven tanulna, akkor sincs gond, mert a szigeten van magyar nyelvű Padi-oktatót is, Ott Attila személyében

Ami még jól esik: az étel

Enni menni nem csak jó időben lehet. Koh Phanganon kb minden sarkon várja az arra nyitottat egy főzőtanfolyam, jellemzően thai konyháról beszélhetünk, de például az Orion healing centerben a vega konyha alapfogásait is el lehet sajátítani. És persze nem csak tanulni lehet a főzést, hanem simán élvezni is azt. Se szeri se száma a jobbnál jobb éttermeknek, levesezőknek. Az egyik kedvenc például a név nélküli thongsalai levesező, ahol thai, kínai és persze rakat expat bambul a tányérja fölött és hümmög jókat, mert olyan csirkelevest raknak az asztalra 50 bahtért, amiért a sziget túlvégéről is megéri odautazni.  Szintén pazar a Restaurant Sunshine, ami a középső út mellett várja azokat, akik szeretik a tiszta, egyedi ízeket, amelyeket nem terhelnek ételízesítők. 

Mennyei ízek egyszerű környezetben
Mennyei ízek egyszerű környezetben

Vagy egyszerűen csak élvezni az esőt

“Én szeretem az esőt. Ha esik is azt csinálok amit akarok. Másoknak is azt ajánlom próbálják ki.Az eső nem harap!”- mondja Lala, aki több éve él Phanganon. Nem tudni, hogy amikor még Pesten lakott, mennyire volt nagy híve az elázásnak, de itt megkedvelte.  “Esőben sétálni, leülni egy padra és sörözni más. Én szeretem. Szeretek pocsolyába lépni is.”

 

Ha van egy jó történeted, vagy úgy érzed, hiányzik valami ebből, emailt a [email protected] írhatsz.

Ha napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

2022

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 19. rész: Thaiföldi kompromisszum: nyitva hagytak egy kiskaput az utazóknak

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 20.: magyar pár a thai hospitel és a bürokrácia fogságában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 21.: szinte minden a Samui sandboxról meg még kicsit más is

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 22.: thai Test and go 2.: same same but different

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 23.: avagy hogyan buliznak Covid idején?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 24.: avagy mit csináljunk egy thai szigeten, ha második hete esik?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 25.: Dekriminalizálják Thaiföldön a kannabiszt, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent mindenkinek szabad

2023:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 26: orosz megszállás alatt egy thai sziget

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 27: mutatjuk mint ne csinálj Thaiföldön (szigorúan 18+, videó)

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 28: milyen Thaiföldön a fűlegalizáció után?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 29: amikor embert darabolnak fel Koh Phanganon


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.