Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 27: mutatjuk mint ne csinálj Thaiföldön (szigorúan 18+, videó)

Minden percben megsérül valaki közlekedési balesetben Thaiföldön - áll a kormányzati hivatal felhívásában, amire jellemzően addig mindenki legyint, amíg szembe nem jön vele (jó esetben csak) egy olyan videó, mint amilyet a nuus.hu thaiföldi tudósítója megszerzett. A balesetről készült felvétel tényleg durva, csak az nézze meg, aki képes elviselni a durva jeleneteket.

 

Index és tükör nélküli megfordulás – volt a válasz arra a kérdésre, hogy mi miatt törént Koh Phangan szigetén február 27-n az a baleset, amelynek két sérültje is lett. A Lala Agencytől kapott felvételből egyértelműen látszik, hogy ki a hibás, bár, hozzá kell tenni, a szabálytalanul megforduló motorost telibe kapó másik motoros sem a szabály szerinti sebességgel közlekedhetett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindkét érintett igazán komoly sérülések nélkül megúszta.

A rendőrségi vizsgálat nem lett, mivel a kamerafelvétel önmagáért beszélt, így vitának helye nem volt. Az, aki a balesetet okozta csak azt követően távozhatott a rendőrségről, hogy ott megtérítette az előzetesen becsült kárösszeget, ami nagyjából fél millió forintnyi bath körül lehetett. Ellenkező esetben a Koh Phangan rendőrésg fogdájának vendége lett volna. Addig az országot sem hagyhatja el a delikvens, amíg nem rendezi az összes kárt, hiába jár le a vízuma, vagy hasonlók. 

Thaiföld a 3. helyen áll a közúti halálesetek tekintetében a 100 000 lakosra jutó közúti közlekedési halálozási arány az Egészségügyi Világszervezeti jelentése szerint. Naponta átlagosan 400 súlyos, és 20 halálos baleset történik a 71 milliós délkelet-ázsiai országban. 

Full Moon idején ellepik a szigetet
Nem minden motoros full moonos

Friss turista általában Bangkokban kap nettó sikítófrász a közlekedés láttán, de amíg annak általában csak csendes (vagy nem annyira csendes) szemlélője, a turistaközpontokban  – mint Phuket, Pattaya, Krabi, Samui és Phangan  – gyakori résztvevője is a közlekedésnek a nyaralni vágyó idegen. 

Koh Phangan: fanyar kanyar, ha nem vagy észnél a motoron

Koh Phanganin régóta tartja magát az a mondás, Full Moon előtt, alatt és után jobb ha elkerüli az ember azt a részt, amit a bulizni vágyók birtokba vesznek. Ez pedig jobbára a teljes sziget, hiszen aki a híres party miatt elutazik a szigetre, az általában megpróbálja bejárni Phangant, egyszóval nem csak a déli rész, Haad Rin és környéke olyankor necces, hanem a sziget nyugati és északi része is. 

Kutyakönnyű vezetni?

Az ok pedig egyszerű: a hirtelen jött szabadságot egyéb kiegészítőkkel mindenáron kiélvezni akarók nem tudnak vezetni, vagy ha tudnak is, nem ismerik a helyi útviszonyokat. Kezdjük azzal, hogy az európaitó eltérően itt ugye baloldali közlekedés van. És ez még csak az első lépcső. Ettől függetlenül azért száguldoznak, a helyiek és az itt élő expoatok legnagyobb örömére – ők azok, akik ilyenkor inkább maradnak a megszokott kis régiójukban. 

A felelősebb motorkölcsöznők a havi rendszereséggel megtartott bulik idején nem is adnak bérbe motort a bulituristák számára, a többiek részéről pedig valahogy elmarad a bérleti díj bezsebelése után a figyelmeztetés, hogy Baan Tai és a Haad Rin közötti útszakasz legalább annyira meredek, mint pont a bulituristák ellátására szakosodott First Western Hospital árai. 

Bemindenezve nem buli a motorozás

A szerencsésebbnek ugyanis a biztosítása fedezi a balesetet, de az utasbiztosítások többsége jelzi, alkohol/drog és stb befolyásoltság alatt nem fizet. Bármennyire is próbálnánk szépíteni, de nem tesszük, Koh Phangan  nem az a hely, ahol eltartott kisújjal reggelig teáznak a bulizók. Kábítószerek tekintetében a fű legális, a többi szer használatára is azért akadt példa (nem beszélve arról hogy a Full Moonhoz köthető a varázsgomba helyi elterjedése). A Full Moon egyik jellegzetes kelléke a buket, vagyis a vödör, amiben az eladók szerint minőségi rövid italok mellett jut bőséggel üdítő is. A koktélből az üdítő a biztos, a minőségi rövid ital Thaiföldön jobbára csak a drága boltokban található meg, de egy biztos, nem Haad Rin homokos strandján. Sört pedig csak az nem iszik vezetéskor, aki vagy antoalkoholista, vagy tett egyszer (főként önmagának) egy ilyen fogadalmat. 

Milyenek a Koh Phangani taxisok? Hát ilyenek

Az ilyenkor szokásos káosz álladó részvevői még a phangani taxisok. Róluk azt kell tudni, alapól is úgy vezetnek, mintha nem lenne holnap, de ilyenkor méginkább többet akarnak bezsebelni, így aztán kíméletlenül tolják a kanyarokat, meg a nem éppen legális serkentőszereket, és ázsiaiakat meghazudolóan elkerekedett szemmel néznek bele riadtan a kanyarokba, ahonnan jó eséllyel a még riadtabb full mooner néz vissza, mielőtt bukna. Merthogy persze hogy esnek.

Nem hivatalos statisztikák szerint minden ilyen bulin legalább ketten meghalnak közlekedési balesetben. A számok talán változtak azóta, hogy az útviszonyok kicsit jobbak lettek, de ettől függetlenül Koh Phangan nem az a sziget, amit ilyen időszakban motoros gyakorlópályának lehetne tekinteni. 

Amúgy Koh Phanganon a motorozás egyik legjobb dolog

Ezzel együtt Koh Phanganon az egyik legjobb dolog motorozni, a terep változatos, és gyönyörű. A bérlhető motorok közül mind a 125-ös vagy 160 cc-s scooterek szépen veszik a kanyarokat, még akkor is, ha párban ülnek a gépeken. És hogy még nagyobb legyen a biztonság(érzet), vannak olyan vallásosak/elvetemültek, akik a frissen vásárolt motorra áldást kérnek a szerzetestől, aki 400-500 bahtért minden további nélkül meg is teszi ezt. És így aztán Buddha vigyázó szeme is kíséri a delikvenst.

Buddha áldása van a Honda Click 160-as motoron, ettől még persze, lehet esni vele

 

 

Ha van egy jó történeted, vagy úgy érzed, hiányzik valami ebből, emailt a [email protected] írhatsz.

Ha napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

Ha kíváncsi vagy, a sorozatunk összes részét itt megtalálhatod:

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

2022

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 19. rész: Thaiföldi kompromisszum: nyitva hagytak egy kiskaput az utazóknak

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 20.: magyar pár a thai hospitel és a bürokrácia fogságában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 21.: szinte minden a Samui sandboxról meg még kicsit más is

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 22.: thai Test and go 2.: same same but different

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 23.: avagy hogyan buliznak Covid idején?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 24.: avagy mit csináljunk egy thai szigeten, ha második hete esik?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 25.: Dekriminalizálják Thaiföldön a kannabiszt, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent mindenkinek szabad

2023:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 26: orosz megszállás alatt egy thai sziget

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 27: mutatjuk mint ne csinálj Thaiföldön (szigorúan 18+, videó)

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 28: milyen Thaiföldön a fűlegalizáció után?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 29: amikor embert darabolnak fel Koh Phanganon

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.