Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

Mennyire legyünk lazák, ha Thaiföldön nyaralnánk? El merjük e hagyni a karanténszállót, és ha igen, mi történik? Ohad Baruch izraeli állampolgár esete alapján sok jó nem. Helyszíni beszámoló a thai mindennapokról, coviddal megspékelve. 

Jó eséllyel film fog egyszer arról szólni, ami Ohad Baruch izraeli állampolgárral esett meg.

A 28 éves férfi Izraelből érkezett Bangkokba, ahol az érkezés után az érvényben lévő szabályok szerint el kell készíteni a második PCR tesztet, és ha az negatív, lehet menni tovább. Ohad Baruch viszont úgy döntött, nem várja ezt meg, és nekiindult, a közeli Pattayába ment első körben, majd amikor ott nem tudott szálláshoz jutni (nem voltak papírjai) indult tovább Koh Samuira. 

 

“Jövök le a lépcsőn, és vagy 10 thai rendőr vesz körbe, de a recepciós mondja, hogy nem én vagyok az, elsőre nem is értettem az egészet” – mondja Michael, egy 50-es, kanadai férfi, aki családjával jó ideje Thaiföldön él, és szerencsétlenségére éppen abban a hotelben szállt meg, ahol Baruch is feltűnt. Abban az időszakban Koh Samui Chaweng városában feltehetően több volt a rendőr, mint a turista. Minden esetre Baruchot elkapták, letartóztatták a járványvédelmi rendeletek megszegése miatt, és most thai börtönben várja, hogy a bíróság ítéletet mondjon felette. Jó eséllyel ki lesz tiltva egy életre az országból, és az már csak a szerencsén és a diplomácián múlik, hogy hol kell letöltenie a büntetését, ami lehet akár két év is, és vagy 40 ezer baht. 

 

PCR tesztek rengetegében

 

Baruch első, még az utazás előtt, Izraelben végzett tesztje negatív volt, így adódik a kérdés, miért nem várta be nyugodtan a második eredményét – amelyről kiderült: pozitív, méghozzá omikronos fertőzöttséget mutattak ki nála. Az már plusz csavar a történetben, hogy elfogása után Koh Samui szigetén szintén PCR tesztnek vetették alá, ami viszont megint negatív lett. 

 


A thai kormányzat december közepén függesztette fel a test and go rendszert – ami egynapos karanténnal tette lehetővé, hogy a negatív lelettel bíró turisták tovább utazhassanak szinte bárhová az országba a karantén után. A felfüggesztés alapvető indoka az volt, hogy az ország biztonsága érdekében teszik ezt, hogy a turisták ne hurcolják be az az újabb variánst. Bár az eddigi statisztikák szerint a fertőzött turisták száma szinte hibahatáron belül van (1 százalék körül), az is bizonyos, hogy Baruch féle eset csak ráerősít az amúgy is meglévő tompa félelemre, amit a covid kapcsán lehet az országban érzékelni e téren. Az újévi ünnep után, január negyedikén dönt arról a thai kormányzat, hogy mi lesz e téren. Jelen állás szerint az idelátogatóknak december közepétől a hatodik napon is el kell végezniük PCR tesztet az erre kijelölt kórházakban

 

Helyi források több ízben is felvetették, nem látják valószínűnek – főként az izraeli eset miatt is – , hogy lazítás lenne várható. Erre erősít rá a thai egészségügyi minisztérium kommunikációja is, miszerint ha nem tesznek semmit, akkor az új variáns miatt akár a napi 30 ezret is elérheti az azonosított fertőzöttek száma – miközben ez most ennek a tizedét sem éri el. 

A naplementék pazarak

A thaiok erősen maszkpártiak, és a társadalom részéről a kormányzati útmutatások betartása jobbára magától értetődő. Éppen ezért a trópusi országba idecseppenő külföldi számára lehet, elsőre meredeknek tűnik, hogy miért kell 30 fokban, szabad ég alatt maszkot hordania, de ahogy az izraeli esete is jól mutatja, inkább érdemes a szabályok szöveghű követése (ez mondjuk nem egy esetben nehéz), semmint kockáztatni akár 20 ezer bahtos büntetést, csak mert éppen kényelmesebbnek tűnik maszk nélkül jönni menni.  

a napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

Ha kíváncsi vagy, a sorozatunk összes részét itt megtalálhatod:

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Leválthatják Joe Bident
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 13.