Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Három délkelet-ázsiai ország, amit leginkább kínai turisták látogatnak, és főként ebben az időszakban. Helyszíni tudósítónk Fülöp-szigetek, Malajzia és Thaiföld különböző helyszíneit járta be, hogy megnézze, az európai aggodalmakhoz hasonlókat lehet-e tapasztalni Délkelet-Ázsia főbb turistagócpontjaiban. Röviden: nem.

Fülöp-szigetek

Bohol szigetén több a kínai turista, mint a helyi lakos. A boltosok lassan ott tartanak, hogy a mandarint beszélő alkalmazottat kellene felvenni, az legalább el tudná magyarázni érthetően, hogy a kézfertőtlenítő és az arcmaszk sima közértben nem kapható, igaz, a gyógyszertárak –  főként a kikötőhöz közeliek – ki vannak fosztva. Az egyik patika vezetője azt mondta, ötezer darab arcmaszk érkezett, két órán belül az összeset elvitték. Leginkább kínai turisták veszik, mondta, de egyre több kaukázusi  – vagyis fehér – is arcmasszkkal próbál védekezni a koronavírus ellen.

Akad olyan kínai turista, aki 3 maszkban üli végigi a komputat
Akad olyan kínai turista, aki 3 maszkban üli végigi a komputat

Bohol szigete

Mivel Boholon, illetva Panglao félszigeten a reptér jobbára csak magángépeket fogad, a fő közlekedési mód a komp. A kikötői hatóságok munkatársait csak maszkban lehetett látni mostanság, míg alig pár héttel ezelőtt vígan elvolt mindenki anélkül is. Míg a gyógyszertárakban hiánycikk az arcmaszk, addig a behajózás előtt a külföldieknek biztosítanak ilyet. Igaz, tripla áron, de legalább van.

@thefarangfrankAlmos everybody wear facemask #bohol #coronvirus #philippines #chinees♬ original sound – thefarangfrank

A Boholtól délebbre lévő Dumagete városában maximum csak a por miatt viselnek arcmaszkot, az aggodalomnak semmi jele,  a kórházakban is inkább a sima megfázásos tünetek miatt keresik fel az ügyeleteket, ahol persze kivizsgáláskor a dengue mellett a koronavírusra is rákérdeznek. Mint ahogy a dumageti Silliman University Medical Center egyik orvosa elmondta, ez az időszak – az esős évszak után vagyunk – amúgy is kedvez a felső légúti betegségeknek, ami hörghurutgyulladással és bakteriális fertőzéssel járhat, ez pedig lázzal, egyszóval, sok hasonló tünet van, ezért is alapos a kivizsgálás.

Siquijor szigetén  – bár a kínai újév miatt sok kínai turista volt – semmi jelét nem lehetett látni az aggodalomnak. Igaz, néhány tízezres embertömegről beszélhetünk, ami jócskánt elmarad Bohol befogadóképességétől.

Boholnál is nagyobb és sokkal több külföldit vonzó hely a milliós lakosú Cebu City. A helyi híradások beszámolói szerint megbetegedés, vagy csak gyanú sem merült fel, ám ennek ellenére ebben a városban az arcmaszk már csak a saját jól felfogott érdekében mindenkinek kötelező, akkora szmog és forgalom van itt, hogy fél nap alatt fekete lesz az arcmaszk.

A cebui nemzetközi repülőtéren a ki- és belépő utasokat nem vizsgálták meg, amikor ott jártam, de a reptéri személyzet és az utasok közöl szinte mindenki arcmaszkban jön-megy, de a pánik legkisebb jele nélkül (kivéve azokat a kínaiaikat, akik rohanmszerűen elvásárolják az összes kézfertőtlenítőt).

Malajzia: semmi para, minden a megszokott mederben

Hőlamera KLIA2
Hőlamera KLIA2

Kuala Lumpur Délkelet-Ázsia egyik forgalmi gócpontja, főként az AirAsia légitársaságnak köszönhetően. Az országban  – pontosabban a városban – jelentettek is gyanús esetet. Az AirAsia gépeit fogadó KLIA2 nemzetközi reptéren ennek ellenére teljes nyugalomban folyik az ellenőrzés, csupán hőkamerás monitorozás van beléptetéskor. A szállók részéről nem tapasztalható forgalom csökkenése, sőt. Nem is valószínű, hogy leállítanának olyan járatokat, amelyek kínai turisták számára fontosak, hiszen meghatározóak az idegenforgalom szempontjából. Pedig a malájok híresen óvatos népek, inkább túlreagálnak mindent, mintsem meglepetés érje őket.

Thaiföld: robbanásra számítanak

Phuket az egyik legnagyobb turistaközpont, itt jelenleg tíz esetet vizsgálnak. A thaiföldi egészségügyi hatóságok amúgy is arra figyelmeztettek, hogy a főbb turistaközpontokban – Bangkok, Phukat, Chiang Mai – robbanásszerű növekedésre lehet számítani. Az egészségügyi minisztérium helyettes vezetője, Dr. Tanarak Plipat azt nyilatkozta, jelenleg is fokozottan monitorozzák a kínaiak által látogatott helyeket, és felszólítanak mindenkit az alapvető higiéniás szabályok betartására és azt tanácsolják, aki csak teheti, kerülje a zsúfolt helyeket.

Surat Thani nemzetközi repülőterén – ami a Thai öbölbe igyekvők gócpontja – ennek ellenére nem látható semmi rendkívüli szigor. Mindenesetre az összes felkeresett ország közül itt lehetett találkozni egészségügyi alakulattal, amelynek tagjai az összes érkezőt megvizsgálták, ellátták maszkkal és lázat is mértek, a Kuala Lumpuri gépről érkezők közül senki nem akadt fent a szűrésen. Igaz, a kínai turisták inkább Phuket és az északibb országrészeket keresik fel, de Koh Samuit is szívesen beiktatják, főként vásárlás miatt.

Surat Thani egészségügyi ellenőrzés. A thaiok komolyan veszik
Surat Thani egészségügyi ellenőrzés. A thaiok komolyan veszik

A thai idegenforgalmi hatóság egyik vezetője szerint érezhető visszaesésre lehet számítani a közeljövőben, miután Peking betiltotta a csoportos utazást. A baht máris esett egy alaposat, ami azért is meglepő, mert a délkelet-ázsiai valuták közül messze a thai pénz volt tavaly a legerősebb összességében. A thaiföldre látogató turisták 28 százalékát kínaiak tették ki tavaly, 11 millió turistával, ezért is prognosztizálják azt, hogy jó pár millióval kevesebben jönnek majd ebben az évben.

Általánosságban elmondható, sem a turisták, sem pedig a helyiek nem pánikolnak, megy minden a megszokott medrében, a helyi híradások a lokális hírekkel vannak inkább tele, a koronavírussal kapcsolatos beszámolók inkább a nemzetközi hírcsatornákban tűnnek fel csak vezető helyen.

Aki szereti az adatokat böngészni, annak erősen ajánlott ez az oldal, ahol dinamikusan frissülő adatoknak köszönhetően naprakész infókat lehet megtudni a koronavírus kapcsán.

Ha napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

Ha kíváncsi vagy, a sorozatunk összes részét itt megtalálhatod:

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

2022

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 19. rész: Thaiföldi kompromisszum: nyitva hagytak egy kiskaput az utazóknak

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 20.: magyar pár a thai hospitel és a bürokrácia fogságában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 21.: szinte minden a Samui sandboxról meg még kicsit más is

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 22.: thai Test and go 2.: same same but different

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 23.: avagy hogyan buliznak Covid idején?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 24.: avagy mit csináljunk egy thai szigeten, ha második hete esik?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 25.: Dekriminalizálják Thaiföldön a kannabiszt, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent mindenkinek szabad

2023:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 26: orosz megszállás alatt egy thai sziget

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 27: mutatjuk mint ne csinálj Thaiföldön (szigorúan 18+, videó)

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 28: milyen Thaiföldön a fűlegalizáció után?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 29: amikor embert darabolnak fel Koh Phanganon

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló