Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 21.: szinte minden a Samui sandboxról meg még kicsit más is

Menjek, ne menjek? Ha megyek, mégis, hogy kezdjek neki? Egyáltalán, megéri? Kétségtelen, idegtépő is lehet egy thai út, de ugyanakkor egy egyedi Thaiföldet lát cserébe az utazó. Összeszedtük a Sandbox program majd minden fontos elemét, hogy aki most tervezne a délkelet-ázsiai országba utazni, jó eséllyel képbe kerülhessen. 

Adja magát, hogy a covid és a tél elől, aki csak teheti, elhúz melegebb éghajlatra, jelesül Délkelet-Ázsia valamelyik országába. Jelenleg az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló Kambodzsa az, amely szinte csak negatív PCR teszt eredménnyel és megfelelő biztosítással várja tárt kapukkal a beoltottakat, Vietnám még csak most kezdené el résnyire nyitni ajtaját a külföldi turisták előtt. Ugyanakkor Thaiföld már jó ideje szélesre tárt kapukkal és feltételek garmadával várja a gazdaságot fellendíteni képes nyugati turistákat. 

Eddig is remek volt, de most méginkább

A királyság megkérdőjelezhetetlen pozícióban van; ha valaki délkelet-ázsiai nyaralást tervez, jó eséllyel lesz annak egy thai része, ha nem az egész lesz az. A pandémia miatt az utóbbi 20 hónapban a bejutás közelről sem volt egyszerűnek nevezhető, ám aki bejutott, annak Thaiföld egy olyan arcát mutatta meg, ami miatt tényleg érdemes volt a mérhetetlen papírmunkával megküzdeni. Thaiföld ugyanis ugrott egyet vissza az időben, 15-20 évvel ezelőtt arcát tudta megmutatni, amikor a helyieken kívül turista alig van, szinte minden nevezetesség játszi könnyedséggel látogatható meg, és arról már nem is beszélve, hogy az idegenforgalmi bevételektől elesett emberek mennyire örültek azoknak, akik a megpróbáltatások ellenére mégis őket választották. 

Újabb hullámokat vert a vírus
Újabb hullámokat vert a vírus

Az omikron azonban arra késztette az ország vezetését, hogy a korábban bevezetett, könnyített belépést lehetővé tévő úgynevezett Test and Go rendszer felfüggessze és visszaállítsa a korábbi lehetőségeket. Bár a számok még nem mondhatóak jelentősnek – napi 8-10 ezer körüli új regisztrált esetszám – a kormány a jelek szerint inkább a megelőzés, semmint az egészségügyi ellátórendszer tesztelésének a híve. (Ugyanakkor már kezdenek feltűnni olyan hangok, amelyek szerint meg kell tanulnia Thaiföldnek is együtt élni a nem annyira súlyos vírussal).

Same same, but different

A fenti mondás sokszor elhangzik a thaiok részéről, mikor rákérdez az ember valamire. Nos, a Sandbox rendszer esetében most inkább nem a thaiok mondják ezt, hanem azok, akik nekivágnak, hogy ezt az opciót választva bejussanak az országba. Retenttő sok a változó, viszont egy biztos, ha valaki nem figyel, könnyen ideje és pénze bánhatja. 

Mi a Sandbox és kinek szól? 

Nagyjából karanténmentes belépésre feljogosító engedély. A lényege, hogy egy éjszakát kell eltölteni egy megfelelő minősítéssel rendelkező szállodában (SHA Extra plus), majd azt követően további 7 éjszakát SHA Plus minősítéssel bíróban. A Phuket Sandbox tavaly június óta működik, a Samui Sandboxot nyár végén vezették be, majd felfüggesztették decemberben, de idén januárban visszaállították. A sandbox egyik ismeréve, hogy az ott élők java túlesett már a második oltásán is. 

A lényege, hogy a sandbox (homokozó) területén belül az utazó nagyjából karanténmentesen jöhet-mehet. Elviekben csak olyan létesítményeket, és szolgáltatókat vehet igénybe, amelyek rendelkeznek a SHA minősítéssel, vagyis biztonságos a helyi rendeletek alapján, mivel az ott dolgozók megfelelő aránya rendelkezik már oltással. 

Az eredmény negatív

Kik vehetik igénybe?

Azok vehetik igénybe, akik  elmúltak 18 évesek, legalább két héttel az út előtt a második vakcinájukat is megkapták, valamint 72 órával az indulást megelőzően negatív a PCR tesztjük (amit a thaiok csak RT PCR-ként ismernek el, erre nem árt figyelni itthon). Szülővel, gyámmal utazó 18 év alatti gyermek esetében szintén negatív PC tesztre van szükség a Sandbox esetében

  • Mikortól van lehetőségem igénybe venni?
    • Január 11-től lehet regisztrálni a programba, magyar állampolgároknak is. A regisztrációt itt lehet megtenni.
    • Mi kell a regisztrációhoz? 
      • Thai Pass regisztráció
        • minden alábbi dokumentum
      • repülőjegy, visszaútra szóló is
      • kifizetetett SHA Extra Plus szállás (és második körös SHA szállás is)
      • Megfelelő biztosítás, amely tartalmazza, hogy 50 ezer dolláros fedezetet nyújt Covid esetén is
      • egy PCR teszt az utazás előtt
      • Egy PCR teszt a nulladik napon és egy a 6. napon (ennek a borsos 40-50 ezres költségeit a SHA Extra plus díj kell hogy elviekben tartalmazza Samui esetében)
  • Thaipass regisztrációja
    • Ez a belépésre jogosító engedély. Miután minden fenti dokumentum megvan, érdemes legalább az út előtt bő 10-12 nappal elkezdeni a folyamatot. Fontos része ennek, hogy a QR kódokat kivágva, a többi dokumentumhoz hasonlóan .jpg-ben lementve kell feltölteni. Vagyis ha optimális időt nézünk, az egész folyamatot célszerű legalább 3 héttel az út előtt elkezdeni.
  • Hogyan utazzak, mire figyeljek? 
    • Ha Samui a végcél, olyan jegyet kell venni, amely magában foglalja a Samuiig szóló utat. (Fontos, a járatok csak a következők lehetnek: PG 5125, PG 5171)
    • Phuket esetében közvetlen járat lehetséges csak, bangkoki átszállás nem.
  • Milyen biztosítás kell, és azt hogy kössem meg? 
    • Jelenleg ez az egyik legnehezebb kérdés, és mi nem is vállalkoznánk arra, hogy egyértelmű ajánlást tegyünk. Túl sok variáció van, és a jelek szerint a biztosítók is keresik még az az utat, ami nekik az ügyfeleknek is jó. A thai hatóságok részéről volt egy felvetés, hogy a nem megfelelő biztosítással rendelkező külföldiek köthessenek thai biztosítóval utólagosan is szerződést, és így nem kerülhetnének olyan helyzetbe, hogy tünetmentesség esetén a biztosító nem téríti meg nekik a tetemes költségeket. 
    • Több, témával foglalkozó Facebook csoportot megnézve, az állapítható meg, hogy a thai Axa biztosító szinte minden eshetőséget fedez, de ezt csak a termékleírás igazolja, gyakorlati beszámolók nem
  • Ha covidos leszek, mire számíthatok? 
  • Mi a kontaktszemély és én lehetek e az? 
    • Olyasvalaki, akit a vírus továbbterjedése miatt kockázatosnak tartanak a thai hatóságok és vasszigorral utána nyúlnak
    • Igen, sajnos minden további nélkül, elég ha (egyes beszámolók a gépen szerint öt méteres körzetben) van a környezetben egy fertőzött, vagy az, akivel együtt utazol, vagy aki mellett vagy egy helyen, és róla kiderül hogy beteg. 
    • Ha kontaktszemélynek nevezik meg az embert, akkor kötelezően 14 napnyi karanténszálló következik. A biztosítók ezt nem szokták szeretni, hiszen tünetmentes, egészséges emberről van szó.

SHA extra plus és SHA plus: mi az eltérés? 

A belépéshez elengedhetetlen thaipass.regisztrációs oldalán csak a SHA Extra plust említik, mint ilyen minősítésű hotelt, ahol meg lehet szállni, a részletesebb beszámolók már kitérnek arra, hogy csak az első éjszaka kell hogy legyen ilyen minősítési hotelben, de a helyzet ettől még nem kristálytiszta. Több, a Samui Sanboxban résztvevő szállót kerestünk meg, jellemzően egyik sem bírt SHA Extra plus minősítéssel, ennek ellenére háromból három azt választolta, hogy sima, SHA pluszos hotelként is fogadhatja a vendégeket, de azoknak SAMUI SHA Extra Pluszos szállásról kell érkezniük. Ettől függetlenül csak az a biztos, ha a thaipass regisztrációt megkapta már az ember. (Az megint más kérdés hogy azt hogy kaphatja meg, és mennyi idő alatt)

EDIT: a thai idegenforgalmi hivatal kérdésünkre a cikk megjelenése után közölte, csakis a SHA Extra Plusz szállások a megfelelőek. A thaipass igénylésekor  – ha több helyen szeretnénk lenni – a SHA Extra Pluszos szálások visszaigaolását kell feltölteni. A SHA Plus nem elegendő.

 

Fontos szintén, hogy központi adatbázisba kerül az utazó: az első lépésben is lejelentik a hatóságok felé, hogy megérkezett, de aztán azt is le kell jelenteni, hogy onnan melyik SHA szállásra megy tovább. És miután oda megérkezik, azt az adatot szintén továbbítják a samui illetékes kormányhivatalhoz. Egyszóval, nagyon nem éri meg kiskaput keresni, mert hirtelen rávágják az emberre az ajtót. 

A két megnevezés között az a lényegi eltérés, hogy a SHA Extra pluszos minősítésű hotel kapcsolatban van egy kórházzal, és eljár a szükséges PCR tesztek ügyében. A PCR teszt ára  – ahogy írtuk is – messze a hazai árak felett van. Bosszantó, viszont kötelezően megfizetendő eleme a csomagnak.

Ha teszem azt, az utazó Samuira érkezik az első tesztjét ott végzik el, de ugyanez a hotel intézkedik a másik kapcsán is, ami lehet akár Koh Phangan szigetén. 

    • Hogyan és hol foglaljak szállást? 
      • Összességében elmondható, hogy a nagy utazási oldalak is tudnak ebben segíteni, de több utazó tapasztalata alapján célszerűbb direktben kommunikálni a szállókkal.
Thong Nai Pan
  • Mi történik a SHA szálláson? 
    • Ez egy eléggé ködös terület. A hivatalos előírás szerint a szállásnak van egy “covid-managere”, aki úgymond pátyolgatja az ott megszálló, többi, nem sandboxos vendégtől elkülönített vendéget. A pátyolgatás annyit tesz, hogy az embernek elvben le kell jelentenie, hogy hova megy, mivel megy, és látogatót is csak úgy fogadhat, hogy az 72 órával előtte egy negatív tesztet produkált. Adódik persze a kérdés, hogy a burmai munkások hazatérte után létszámhiánnyal küzdő szállodai vezetés részéről minden esetben le van e követve a papírforma, de erre általában egy széles karszéttárás a választ. 
  • Végig egy szigeten kell legyek, vagy mozoghatok, ha igen, hogyan? 
    • Nem, lehetőség van arra, hogy legfeljebb 3 alkalommal módosítsa az ember a szállását, de csakis a megfelelő minősítésűek közül választhat, a Samui Sandbox esetén Koh Phangan és Koh Tao is lehet opció.  És persze, jellemzően, komppal, a negatív teszt eredménye és Tao esetében plusz regisztráció is kell
  • Amennyiben a második teszt eredménye is negatív, akkor a 8. nap után oda megy a utazó, ahova kedve tartja, vagy inkább, ahova tud. Mivel nem sok Sandbox van, de lehet menni olyan helyekre is, ahol még ennyi turista sincs.

Oké, oké, de mégis, mi van? 

A víz kristálytiszta, az idő ragyogó, a papaya saláta ugyanúgy remek sok chilivel. Vagyis látszólag minden same same, de azért mégsem: más kicsit a helyzet, mert a lehetőségek azért limitáltak. 

Akinek fontos az esti jövés-menés, annak nem árt tudnia, hogy papírforma szerint este 9 óra után alkoholt tilos felszolgálni az étteremben – a bárok újra ki sem nyithattak, csak úgy, ha ők is étterembárokká lettek. Kivételek persze mindig akadnak, főként a helyeket jól ismerők számára. Azt nem árt szem előtt tarani, hogy a tekintélyt parancsoló thai rendőrség nem önkéntes műkedvelők gyülekezete, ha arról van szó, hogy a törvényt be kell tartatni, iszonyat hatékonyan tudnak lecsapni és becibálni boldog-boldogtalan szabályszegőt. 

 

Megéri? Megéri.

Kinek igen, és kinek nem? 

Ezt természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie. Két-három gyerekkel utazó, 3-4 hetes nyaralást tervező család számára feltehetően túl sok kockázat és költség merülhet fel egy pozitív teszt esetén, nem beszélve arról, hogy a család fizikai elkülönítése mit jelenthet annak tagjai számára.

 

Vagyis egyáltalán nem kockázatmentes manapság egy thai út, de aki hosszabb időszakban, néhány hónapban gondolkodik, és/vagy belefér annak eshetősége is, ami Rebekáikkal történt, akkor minden további nélkül. 

Nézve a számokat, az utóbbi időben beutazók 4 százalékáról derült ki, hogy fertőzött (persze, a kontakt személyek aránya ennél jóval nagyobb lehet) . Vagyis a nagy számok törvénye alapján az esély is megvan arra, hogy nagyjából minden simán menjen, és az ember ki tudja pihenni a mérhetetlen szivatást jelentő adminisztrációt és a beutazással járó egyéb idegeskedéseket. 

 

Ha van egy jó történeted, vagy úgy érzed, hiányzik valami ebből, emailt a [email protected] írhatsz.

Ha napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

2022

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 19. rész: Thaiföldi kompromisszum: nyitva hagytak egy kiskaput az utazóknak

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 20.: magyar pár a thai hospitel és a bürokrácia fogságában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 21.: szinte minden a Samui sandboxról meg még kicsit más is

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 22.: thai Test and go 2.: same same but different

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 23.: avagy hogyan buliznak Covid idején?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 24.: avagy mit csináljunk egy thai szigeten, ha második hete esik?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 25.: Dekriminalizálják Thaiföldön a kannabiszt, de ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindent mindenkinek szabad

2023:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 26: orosz megszállás alatt egy thai sziget

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 27: mutatjuk mint ne csinálj Thaiföldön (szigorúan 18+, videó)

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 28: milyen Thaiföldön a fűlegalizáció után?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 29: amikor embert darabolnak fel Koh Phanganon

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló