Utazás

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 19. rész: Thaiföldi kompromisszum: nyitva hagytak egy kiskaput az utazóknak

Óvatosan, de csomagolhat az, aki idén Thaiföldre készülne. Az omikrontól való félelmében a thai kormányzat megszűntette ugyan a könnyített belépést lehetővé tévő rendszert, de újabb, úgynevezett “sandbox” területeket nevezett meg, ahova beutazhatnak a délkelet-ázsiai országba vágyók. Közöttük van Samui és Koh Phangan is.

Ha lenne olyan díj, hogy az év legkiszámíthatóbb idegenforgalmi célpontja, szinte biztos, hogy nem Thaiföld kapná meg azt. A délkelet-ázsiai ország minden volt az elmúlt hónapokban, csak nem az az ország, amelybe tervezhetően és kiszámíthatóan lehetett volna beutazni. Ezt a jó szokást most megtoldották azzal, hogy az eddigi test and go rendszert előbb csak felfüggesztették, ám most a könnyített belépést lehetővé tévő formát is befagyasztották határozatlan időre. Akinek megvan az egynapos karantént lehetővé tévő thaipass-ja, az január 15-ig beléphet, a többiek előtt pedig nyitva áll a sandbox rendszer. 

Samui, Koh Phangan és Ko Tao is a listán!

A Sandbox program ugyanakkor még mindig nyitva áll az utazók előtt, mi több, hogy csökkentsék a Phuketre nehezedő nyomást, további területekre engedélyezik a beutazást. A sandbox lényege, hogy miután megvan az első PCR negatív tesztje az utazónak, az adott régióban kell lennie legalább még 7 napig,  majd azt követően utazhat csak tovább az országba, persze, nagyon nem árt, ha előtte tájékozódik, hogy hova miként is lehet bejutni, mert a tartományi korlátozások már elkezdődtek. Hivatalosan a kormány  – jelen állás szerint – nem tervez lezárásokat. Most.  

Még nem tiszta a horizont
Még nem tiszta a horizont

 

Phuket gazdasága a sandbox programnak köszönhetően elkezdett talpra állni, de mint ahogy Pichate Panaphong tartományi kormányzó-helyettes elmondta, négy fő problémájuk is van az egésszel. Az egyik a thaipass rendszer lassúsága, a  második, hogy sok külföldi olyan biztosítással jön, ami nem feltétlen fedezi az összes olyan költséget, mint például amikor valaki kontakt személy lesz, de annak jogosságát orvosi diagnózis nem támasztja alá. Szintén gond volt a PCR tesztelési kapacitás, ahogy az is, hogy nem volt elég hely a kórházakban az érintett betegeknek/kontaktszemélyeknek. 

Ezekkel a kihívásokkal kell számolnia a jövőben Krabi tartománynak, Phang Nganak és Surat Thani főbb célpontjainak. 

Surat Thani esetében beszélhetünk három olyan célpontról, amely eddig is igen népszerű volt az utazók körében: Koh Samu, Koh Phangan és Ko Tao szigetek így a jövőben is nyitva állnak a turisták előtt, akik január 12-től regisztrálhatnak a rendszerbe, most még nem él ez az opció.  

Megroggyant az ipar rendesen

Amúgy a test and go rendszer felfüggesztése csak januárban 7 milliárd bahtba fájt az idegenforgalmi szektornak, de akkor még nem is említettük azokat, akik a folyamatos és teljességgel kiszámíthatatlan módosítgatások miatt bukták be az utazásukat, vagy lettek kontaktszemélyek, és kötelezően karanténban kellett tölteni a 14 napot, annak ellenére hogy negatív volt a PCR tesztjük. Az idevágó közösségi fórumok hemzsegtek a felháborodott posztoktól, nem egy esetben egyesek addig is elmentek, hogy szándékosságot feltételezzenek az esetek mögött, amit persze soha senki nem tudott igazolni. 

Variálások köre és kora

Egy biztos: most éppen ezek a beutazási lehetőségek. A COVID-19 Helyzetügyi Központ (CCSA) további lépései sem biztos hogy turistacsalogatás alapvető fogásai, de minden esetre úgy határoztak, még inkább vissza kell fogni a nyaralók alkoholfogyasztási kedvét. Ennek okán aki vacsorázni és alkoholt fogyasztani szeretne, csak külön minősítéssel bíró helyeken teheti meg, a bároknak, kocsmáknak pedig éttermekké kell átminősülniük, hogy alkoholt adhassanak el, igaz, este 9-ig. A CCSA részéről meg vannak győződve arról, hogy a felelőtlenül bulizók lehettek nem egy esetben a szuperterjesztők, akik aztán összevissza utaztak az országban, még több esetet produkálva. Azért persze a thaiokat sem kell félteni, legfeljebb majd megint sokan kávéspoharat dédelgetve szürcsölik a bűnrossz hong thong whiskey-t vagy a Changot. 

Nem minden homokozó sandbox és nem minden sanbbox homokozó - akár ősi thai bölcsesség is lehetne
Nem minden homokozó sandbox és nem minden sandbox homokozó – akár ősi thai bölcsesség is lehetne

A nem annyira hivatalos, ámde mégis életszagú megállapítások szerint elég sok eset köthető ugyanakkor azokhoz a burmaiakhoz, akik a zöldhatáron átszökve vállalnak Thaiföldön fekete munkát az építőipar mellett az idegenforgalomban is. A számok tükrében annyi tudható, hogy a külföldi turisták alig egy százalékánál mutatták ki fertőzöttséget, vagyis a vasszigor a külföldi turistákkal szemben nem lenne feltétlenül indokolt, ámde nem egy olyan eset van, ami láttán sikítva dobja el a helyi az evőpálcikát és mutat bőszen a lüke, szabályokat nem tisztelő farangra, és teljes joggal. Úgyhogy emiatt is érthető a kompromisszumos csiki-csuki újabb fejezete. 

 

Ha napi friss rövideket is szeretnél, kövess a twitteren, ha bírod a TikTokot, itt is megtalálsz, kövess be!

Ha kíváncsi vagy, a sorozatunk összes részét itt megtalálhatod:

2019-2020:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 1. rész: Miért utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 2. rész: Hot pot avagy miért (ne) menjünk Phu Quock szigetére, Vietnámba?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 3. rész: ünnepvárás izzasztó harminc fokban Délkelet-Ázsiában

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 4. rész: Milyen alkalmazásokat érdemes letölteni, ha utazunk?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 5. rész: a Mekong-delta és a börtönsziget Vietnám igazi arca

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 6. rész: fontosak e szokások, ha utazunk, avagy borbélyhoz menni jó

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 7. rész: Ho Si Minh-város, vagyis Saigon, avagy az őrület mekkája

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 8.: Van-e pánik Délkelet-Ázsiában a koronavírus miatt?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 9. rész: Thaiföldön megtalálták a koronavírus ellenszerét?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 10. rész: Kambodzsában Kampot és Kep a neked való hely, ha lejönnél a térképről kicsit

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 11. rész: Koh Rong Samloem, avagy búcsú az Old Soulstól

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 12. rész: Puerto Princesa, ahol börtönben lenni élvezet

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 13. rész: Fülöp-szigetek: mire ügyeljünk Palawanon, avagy Port Barton, amit még nem evett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 14. rész: Fülöp-szigetek, El Nido és Coron, amit már rég megevett meg a tömegturizmus reggelire

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 15. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a rejtett csoda

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 16. rész: Fülöp-szigetek, Siquijor, a sámánok, gyógyítók szigete

2021:

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 17. rész: mennyire jó Thaiföldön nyaralni, a karantén árnyékában?

Délkelet-Ázsia szubjektív alsó 18. rész: megszökni a karanténszállóból és egyéb dolgok, amiket semmiképpen ne tegyél

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Teszt
Kell-e nekem egy ergonomikus egér?
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 19.
Bulvár
Elhunyt Varga Veronika
  • szerző:nuus
  • 2023. 10. 02.